INFORMACIJE


Hrvatska bratska
zajednica u Americi,
odsjek 2001 "Frankopan"
Ogulin Hrvatska

OIB 90227062386
Tel: +385 (0)47 531 009
Mob.:+385 (0)98 245 828
ivan@infostudio.hr

 Sastanci svakog zadnjeg
 ponedjeljka u mjesecu:

zimi u 19h, ljeti u 20h! U srpnju nema sastanka.

Piknici: zadnja nedjelja u svibnju i prva nedjelja u rujnu

Izlet: subota polovinom listopada

Božićno novogodišnji domjenak: pet - šest dana prije Božića


Sponzor stranica

InfoStudio.hr - Internet usluge
   
Aktualnosti O nama Postani član Prijatelji Adresar Konatkt

Dobro došli na stranice Hrvatske bratske zajednice, odsjek 2001 "Frankopan", Ogulin !!

AKTUALNO

29. TamFest HBZ osvježio tamburašku baštinu i produbio domoljublje, 12.11.2015.


Ensemble "Ljeljo" iz Pittsburgha, PA

HERSHEY, PA – Čuveni grad čokolade i slatkiša Hershey, nedaleko glavnog grada Pennsylvanije Harrisburgha, bio je pozornica hrvatske tamburaške glazbe i folklora  6, 7 i 8. studenog 2015. godine. 29. TamFest Hrvatske bratske zajednice u Americi okupio je 25 kulturno-umjetničkih društava iz Kanade i SAD-a s više od 600 tamburaša i folkloraša.

"Mislim da mi u Hrvatskoj nismo ni svjesni koliko članovi HBZ vole i drže do kulture svojih hrvatskih predaka te je ponosno prenose na svoju djecu i prijatelje" bio je doslovni komentar Spomenke Cek generalne konzulice Republike Hrvatske koja je prisustvovala festivalu. Kazala je da se vraća u New York puna lijepih dojmova i ponosa. TamFestu je prisustvovao i veleposlanik RH iz Washingtona DC g. Joško Paro koji je u svom govoru, pri obraćanju nazočnima prenio čestitke i pozdrave u ime RH i istaknuo kako je Zajednica uistinu hrvatski ambasador koji širi i štiti ljep glas hrvatskog naroda ovdje u Americi.


Zajednička fotografija svećenika koji su služili sv. misu, direktora KUD-ova koji su uveličali misno slavlje s tamburaškog glazbom, uprava HBZ s veleposlanikom Joškom Parom

Festivalsko okupljanje započelo je u petak a po dolasku autobusa iz raznih gradova i mjesta, vidljiv je bio nagovještaj, da će se ovdje u Hersheyu doista nešto važno događati. Prostrane i lijepe prostorije Hotela "Hershey Lodge" odzvanjale su, tog vikenda s hrvatskom tamburicom i pjesmom. Prije samog otvaranja TamFesta, koji je slijedio u subotu u 14 sati, mnogi zborovi su imali probe u sporednim prostorijama a potom je uslijedilo druženje u banketnoj dvorani u kojoj je svirao TS "Zadnja stanica" iz Steeltona, PA. U subotu navečer nakon festivalskog programa dvorana je ponovno bila dupkom puna uz zvukove i ritam "Trubadura" iz Pittsburgha. Plesni podij bio je prepun plesača i folkloraša koji se nisu 'predavali' ali i tamburaši nisu posustajali. Pjevalo se je i plesalo do zore. Mislim da samo ovdje u Americi možete vidjeti i do dvjesto ljudi koji se uhvate u kolo i igraju. I to traje satima a pojedinci kad posustanu ustupaju mjesto drugima koji jedva dočekaju priliku.


"Sacred Heart" Tamburitzans Ensemble iz McKeesporta, PA

Svečanom otvaranju predhodile su himne Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Hrvatske te kratki ali lijepi govori veleposlanika Joška Pare, generalne konzulice Spomenke Cek i glavne tajnice/blagajnice HBZ Bernadette Luketich-Sikaras. Program je vodio glavni predsjednik Zajednice Edward W. Pazo, a riječi blagoslova i nadahnuća uputio je vlč. William Hritsko župnik crkve Our Lady od Mount Carmel iz Buckly i crkve St. Leonard's Health iz Ohia. Činjenica je da su na TamFestu prisustvovala i učestvovala u kulturno-umjetničkom programu još tri svećenika: Stjepan Lončar iz Merrillvilla, IN s zborom "Hossier Hrvati", Michael Huszti s zborom "Žumberčani" i Joseph Rudjak župnik Hrvatske crkve sv. Petra i Pavla iz Youngstown, Ohia s tamburašima "Od srca tamburitza". Svi svećenici su koncelebrirali svetu misu, predovđenu s vlč. Williamom Hristko, služenu u nedjelju u jutro.


Odrasli tamburaški zbor "St. George" iz Cokeburga, PA

Oku ni srcu nije promaknula ni činjenica da su zborovi izveli svoje dvanaestminutne programe u savršenstvu i iz različitih kulturnih regija Hrvatske kao da su se dogovorili, da nebi bilo dupliranja. Lijepe hrvatske narodne nošnje, zvuci tamburice, igre i pjesme zanosno su se smenjivale na pozornici a gledalište pljeskalo i nagrađivlo izvođače. I ako TamFest nije natjecateljskog karaktera se je sve odvijalo na crti orginala i savršenstva. Mnogi talenti rođeni ovdje u dalekom svijetu pridonijeli su čuvanju ali i razvoju tamburaške baštine i folklora daleko od domovine svojih predaka.  Neke pjesme i glazbeni aražmani pisani su ovdje a to potvrđuje činjenicu. Čestitke i samo pohvale zaslužuju ovi "ambasadori" hrvatske kulturne baštine, indentiteta i potomci tih vrijednih i ponosnih Hrvata koji se doseliše ovdje prije skoro dva stoljeća.


Folklorni ansambl "Hrvatski korijeni" iz St. Thomasa, Ontario

Tekst: Franjo Bertović
Fotografije: Ivan Begg
  
 

 


© Web izrada od 2006., dizajn i hosting: InfoStudio.hr