INFORMACIJE


Hrvatska bratska
zajednica u Americi,
odsjek 2001 "Frankopan"
Ogulin Hrvatska

OIB 90227062386
Tel: +385 (0)47 531 009
Mob.:+385 (0)98 245 828
ivan@infostudio.hr

 Sastanci svakog zadnjeg
 ponedjeljka u mjesecu:

zimi u 19h, ljeti u 20h! U srpnju nema sastanka.

Piknici: zadnja nedjelja u svibnju i prva nedjelja u rujnu

Izlet: subota polovinom listopada

Božićno novogodišnji domjenak: pet - šest dana prije Božića


Sponzor stranica

InfoStudio.hr - Internet usluge
   
Aktualnosti O nama Postani član Prijatelji Adresar Konatkt

Dobro došli na stranice Hrvatske bratske zajednice, odsjek 2001 "Frankopan", Ogulin !!

AKTUALNO

Osvrt na 25. godišnjicu Društva Ogulin u Kanadi, 12.10.2015.


St. Thomas, Ontario – Društvo Ogulin odsjek 530 Hrvatske bratske zajednice 9. rujna 2015.g. obilježilo je 25. godina svog rada i djelovanja. Proslava sa svečanim banketom održana je nešto ranije, koncem svibnja ove godine, kako se nebi poremetile druge aktivnosti i okupljanja na nacionalnoj razini Zajednice.

Ideja o osnivanju niknula je za vrijeme tradicionalne proslave Jurjeve u Cokeburgu, knocem travnja 1990 godine. Ta se proslava održava već desetljećima, u tom malom rudarskom naselju jugozapadne Pennsylvanije, po običajima sela Zagorje i ogulinskog kraja. Saznavši za proslavu ovog blagdana u Cokeburgu, grupa Ogulinaca iz St. Thomasa organizirala je zajedničko putovanje u Pennsylvaniju, te se ugodno iznenadila sa zadržanim i njegovanim crkvenim, i kulturnim običajima iz rodnog Ogulina sa strane prve, druge, treće pa i četvrte generacije Hrvata u Americi.

Prijedlog o osnivanju odsjeka daošao je od Glavnog predsjednika g. Bernarda Luketicha i tadašnjeg službenika glasila HBZ “Zajedničara” Drage Luketića. Organizatori ovog putovanja u Cokeburg, Franjo i Mirjana Bertović, već su ranije razmišljali o osnivanju kluba Ogulinaca u St. Thomasu po uzoru na “Zavičajni klub Ogulinaca” u Zagrebu ili klub Karlovčana u Mississaugi, kako bi se gajili običaji ovog grada smještenog na granici Gorskog kotara, Like i Korduna.  Svaku od ovih regija karaktreizira određena specifičnost u materijalnoj i duhovnoj kulturi svakodnevnog življenja pa je to utjecalo na oblikovanje i razvoj posebnih kulturnih, i narodnih običaja ogulinskog kraja. Nažalost isto je poznato da je ovaj grad podno Kleka napustilo na tisuće iseljenika i raselilo se diljem svijeta.Po povratku iz Cokeburga slijedio je obiman posao. Najprije su proučena Pravila HBZ, programi životnog osiguranja te struktura odsjeka. Sastavljeno je i pozivno pismo u oko 100 primjeraka te razaslano Ogulincima diljem kanadske provincije Ontarija kako bi se objasnila zamisao i dobila podrška. Odaziv nije bio velik ali je bio ohrabrujući. Osnivačkoj skupštini i ustoličenju društva Ogulin – odsjeka 530 Hrvatske bratske  zajednice - prisustvovalo je 25 osoba. Kasnije su se počeli učlanjivati i Hrvati iz drugih djelova domovine Hrvatske, te Bosne i Hercegovine, tako da je odsjek bilježio osjetan rast u članstvu i odsječnim aktivnostima.

Ime odsjeka “Ogulin” određeno je na osnivačkoj skupštini, pošto su gotovo svi prisutni bili iz tog grada ili okolice, a i da be se odalo priznanje i skrenula pozornost svim članovima HBZ na predsjednika Luketicha, čiji su korijeni iz ogulinskog kraja, i koji je sa svojim radom, zalaganjem i vizijom mnogo pridonio ugledu ove najveće i najstarije organizacije Hrvata u svijetu.

Marljivim, poštenim i odanim radom svih članova i odsječnog vodstva odsjek 530 ubrzo je stekao zavidan ugled na lokalnoj razini, u Ontariju i HBZ u cijelini. Izrastao je u snažnu fraternalističku organizaciju i danas je najveći odsjek HBZ u Kanadi s oko 650 odraslih članova i oko 110 djece. Redovito održava Proljetni piknik u svibnju, Ljetni piknik u lipnju, Godišnji piknik s miniFestom “Zvuci tamburice” u kolovozu te proslavu sv. Nikole i Božićnu zabavu. Učesnik je i podupritlje svih okupljanja Ontarijske federacije odsjeka HBZ. Odsječni skijaški tim redovito učestvuje na skijaškim natjecanjima Zajednice u Hidden Valley-u i nositelj je nekoliko vrijednih nagrada.

U sastavu odsjeka 530 “Ogulin” djeluje kuglaški tim “CFU Ogulin” koji se natječe u Elgin ligi, Folklorni ansamble “Hrvatski korjeni” te mladež (djeca do 18 godina starosti) u sastavu gnejzda 530 “Ogulin”. Radu i djelovanju odsjeka odano su pripomogli, i pomažu Odrasli i omladinski tamburaški zbor “St. George” iz Cokeburga (Pennsylvania) pod ravnanjem Marlene Luketich-Kochis,  nekadašnji Tamburaški sastav “Šokci” na čelu s pok. Charliem Fudurich, Tamburaški zbor “Zlatni Pajdaši” s Michaelom Šavor i monge druga kulturno-umjetnička društva koja djeluju u HBZ.Odmah po osnutku, društvo Ogulin u suradnji s upravom HBZ i drugim udrugama, a i samostalno, podupiralo je svoj hrvatski narod u Domovinskom ratu i organizirano slalo humanitarnu pomoć u krizna područja. Odsjek je kumovao jednom djetetu kroz “Dora zakladu” iz Zagreba.  S humanitarnim pothvatima i dalje je nastavljeno kao i skrb o vlastitim članovima. Jedna od tih je i odsječna Školarinska zaklada koja je utemeljena nedugo po osnivanju odsjeka 530 i koja se brine o članovima-studentima, polaznicima viših škola i veleučilišta. Odsjek je utemeljio i fond školarinske zaklade pri Glavnoj upravi HBZ u Pittsburghu pod imenom “Endowment Fund CFU Lodge 530 “Ogulin”.

Odsjek 530 HBZ se ponosi da je 1999.g. bio domaćin 19. nacionalne konvencije HBZ u Londonu (Ont.) te sa svojim delegatima učestvovao na svim konvencijama od 1991. godine. Na posljednoj 24. nacionalnoj konvenciji HBZ održanoj u Baltimore-u, Marylandu, odsječni delegate su bili Franjo Rupčić, Darinka Cindrić i Mirjana Bertović a konvencija je produžila drugi mandat glavnom potpredsjedniku i direktoru članskih usluga HBZ Franji Bertoviću. Nadamo se i daljenjem uspješnom radu na okupljanju našeg naroda s ciljem čuvanja naše kulture, pučkih običaja i hrvatskog indentiteta u svijetu.  (Tekst i fotografije: Franjo Bertović)

 


© Web izrada od 2006., dizajn i hosting: InfoStudio.hr