INFORMACIJE


Hrvatska bratska
zajednica u Americi,
odsjek 2001 "Frankopan"
Ogulin Hrvatska

OIB 90227062386
Tel: +385 (0)47 531 009
Mob.:+385 (0)98 245 828
ivan@infostudio.hr

 Sastanci svakog zadnjeg
 ponedjeljka u mjesecu:

zimi u 19h, ljeti u 20h! U srpnju nema sastanka.

Piknici: zadnja nedjelja u svibnju i prva nedjelja u rujnu

Izlet: subota polovinom listopada

Božićno novogodišnji domjenak: pet - šest dana prije Božića


Sponzor stranica

InfoStudio.hr - Internet usluge
   
Aktualnosti O nama Postani član Prijatelji Adresar Konatkt

Dobro došli na stranice Hrvatske bratske zajednice, odsjek 2001 "Frankopan", Ogulin !!

AKTUALNO

Kip s likom predsjednika Luketića, 14.04.2015.

Pittsburgh, PA - U srijedu, 8. travnja 2015. u Glavnom uredu HBZ u Americi pred oko 200 uzvanika, otkriven je i blagoslovljen kip s likom umirovljenog a danas predsjednika emeritusa HBZ Bernarda M. Luketicha. Uz svoje izvanredne odlike i rezultate uzoritog vođe, često je, stvari koje su pojedinci smatrali nevažnima, poticao i ukazivao na njihove vrijednosti i malo, pomalo stavljao na dnevni red kako be se iskristalizirale ideje i donosile odluke. 

Zbog svojih iznimnih zasluga u razvoju HBZ, čuvanju i njegovanju hrvatske kulturne baštine, širenju i svjedočenju istine o svom hrvatskom narodu, posebice kod stvaranja samostalne i suvremene domovine Hrvatske, Glavna uprava HBZ na svom proljetnom zasjedanju 2014. donijela je odluku da se izradi kip u bronci, predsjednika Luketicha i postavi u muzejskim prostorijama.


Obitelj Luketich (s lijeva): John Sikaras i kćerka Bernadette Luketich-Sikaras, unuk Adam Henderson, Bernard i Martha Luketich, Daniel Kochis i kćerka Marlene Luketich-Kochis

Odmah se je pristupilo i sprovođenju odluke u djelo. Posao je preuzela jedna umjetnička (kiparska) tvrtka iz Pittsburgha a izljev u broncu je napravljen u Italiji. Prostorija s kipom predsjednika Luketicha imenovana je "Predsjedničko krilo HBZ" u koju su smješteni mnogi suveniri, priznanja i nagrade koje su primili dosadašnji predsjednici Zajednice u znak odanosti, ugleda i privređivanja.Svečanom otkrivanju kipa nazočio je veleposlanik Republike Hrvatske iz Washingtona DC Joško Paro, Generalna konzulica Branika Pazin također iz Washingtona DC te iz Zagreba ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Marin Knezović i Mirjana Piskulić zadužena kod HMI za suradnju s iseljeništvom i Hrvatskom bratskom zajednicom u Americi.


Visoki gosti iz Washingtona DC i Zagreba s domaćinima u Pittsburgha

Uz nekoliko vrlo zapaženih govora nazočnima se je obratio i Bernard Luketich. Zahvalio se je okupljenima i svim odbornicima HBZ-a na tako velikom priznanju i počasti te istaknuo, da rezultati njegovog rada i djelovanja u Zajednici su plod zajedništva i rada svih članova HBZ. Izrazio je nadu da će Zajednica i dalje napredovati i biti od koristi njenom članstvu i hrvatskom narodu.

Tekst: Franjo Bertović
Fotografije: Ivan Begg


 


© Web izrada od 2006., dizajn i hosting: InfoStudio.hr