INFORMACIJE


Hrvatska bratska
zajednica u Americi,
odsjek 2001 "Frankopan"
Ogulin Hrvatska

OIB 90227062386
Tel: +385 (0)47 531 009
Mob.:+385 (0)98 245 828
ivan@infostudio.hr

 Sastanci svakog zadnjeg
 ponedjeljka u mjesecu:

zimi u 19h, ljeti u 20h! U srpnju nema sastanka.

Piknici: zadnja nedjelja u svibnju i prva nedjelja u rujnu

Izlet: subota polovinom listopada

Božićno novogodišnji domjenak: pet - šest dana prije Božića


Sponzor stranica

InfoStudio.hr - Internet usluge
   
Aktualnosti O nama Postani član Prijatelji Adresar Konatkt

Dobro došli na stranice Hrvatske bratske zajednice, odsjek 2001 "Frankopan", Ogulin !!

AKTUALNO

45. SkiFest HBZ, 13.02.2015.


PITTSBURGH, PA – Prošlog vikenda, 6-8. veljače održan je 45. SkiFest Hrvatske bratske zajednice u Skijalištu Hidden Valley-a nedaleko Pittsburgha, u Pensilvaniji.

Zajednica ove susrete organizira već 45. godina kako bi potaknula mladež na zimske sportske aktivnosti i pružila im priliku međusobnog upoznavanja i druženja kroz «lijepi, zdravi i korisni skijaški sport» kako je zapisano, tijekom poziva na prvo skijaško natjecanje i vikend, održanom u 'Seven Springs Ski Resort'.Još 1971. godine vodstvo HBZ donijelo je odluku da se sportske aktivnosti prošire i na zimske sportove kako bi se pružila prilika mlađim članovima Zajednice da se okušaju i u zimskim sportovima.  U uvodniku glasila «Zajedničar», pisanog po tadašnjem uredniku vlč. Bosiljku Bekavcu, zabilježeno je između ostalog, slijedeće:
«Od svih fraternalističkih ustanova Amerike, evo ga (skijaško natjecanje, o.a.) prva pokreće i organizira Hrvatska bratska zajednica u Americi na programu svojih sportskih aktivnosti, kojim privlači mladež i aktivira je u svojim bratskim i zajedničarskim redovima. Činjenica je da i za ovaj pothvat HBZ nije dao incijativu ili poticaj, koji od njenih članova, koji su skoro došli iz Europe (gdje je ovaj planinski i zimski sport popularan, o.a.), nego jedan ovdje rođeni i u fraternalističkom duhu odgojen brat Zajedničar, Bernard Luketić Glavni blagajnik HBZ i ustrajni organizator njezine Omladinske kulturne federacije, od kojeg potječu mnogi poduhvati s kojima se promiče napredak i diže ugled HBZ». Za prvog upravitelja ovog skijaškog natjecanja imenovan je Edward Servov koji je već na samom pročetku, po objavljivanju SkiFesta na stranicama Zajedničara, bio iznenađen s velikim zanimanjem i odazivom članova za ovo sportsko nadmetanje. Samo u prvom tjednu prijavilo se je 40. natjecatelja.    Nakon nekoliko godina skijaški vikend preselio se je u obližnje skijalište u Hidden Valley-u koje je svega 70ak kilometara udaljeno od Pittsburgha i smješteno u gorju Laurel (the Laurel Highlands of Pennsylvania).

Evo to su ti kratki zapisi i prvi koraci ovog i danas vrlo popularnog okupljanja članova HBZ tijekom veljače, ne samo mladeži već i drugih članova i prijatelja Zajednice, koji uživaju u zimskim sportovima i vide ih korisnima za fizičko i umno zdravlje. Osim sportskog natjecanja na ove zimske susrete i igre dolaze mnogi ljubitelji domaće tamburaške glazbe za koje se organizira druženje i zabava u dvorani zimovališta u Hidden Valleyu. Zajednica pripremi i organizira za svakoga ponešto što narod prepoznaje i dolazi iz mnogih mjesta, počevši od kanadskog grada Toronta, do New Yorka, preko Clevelanda pa sve do sjevera i Milwaukee-a. Danas osim skijaškog natjecanja u slalomu i boardingu po skupinama životne dobi, mnogi vide zabavu i u drugim vještinama kao tubingu, sanjkanju i skijaškom trčanju a tu je i bazen za kupanje za one koji vole plivanje, i tu vrstu opuštanja ili odmora.Na ovogodišnjem susretu skijaša i bordaša natjecalo se je 58 osoba od 4 do 71 godina starosti. Natjecalo se je 9ero djece do 10 godina a najmlađi je bio Josie Nikolića (4.g.) iz Clairtona (PA) a najstariji Dennis Rakowski iz Duquesne (PA). Najbrže vrijeme staze imao je Mike Rakowski u trajanju od 35.70 sec. Za zabavni dio programa brinuo se je popularni tamburaški sastav «Ponoć» iz Pitsburga. Pobjednike objavljujemo u fotografskom izviješću koji su primili od Zajednice šal s hrvatskim bojama i grbom, u znak priznanja i dar za osvojeno prvo mjesto u svojoj kategoriji i skupini natjecanja.

Tekst i fotografije: Franjo Bertović


 


© Web izrada od 2006., dizajn i hosting: InfoStudio.hr