INFORMACIJE


Hrvatska bratska
zajednica u Americi,
odsjek 2001 "Frankopan"
Ogulin Hrvatska

OIB 90227062386
Tel: +385 (0)47 531 009
Mob.:+385 (0)98 245 828
ivan@infostudio.hr

 Sastanci svakog zadnjeg
 ponedjeljka u mjesecu:

zimi u 19h, ljeti u 20h! U srpnju nema sastanka.

Piknici: zadnja nedjelja u svibnju i prva nedjelja u rujnu

Izlet: subota polovinom listopada

Božićno novogodišnji domjenak: pet - šest dana prije Božića


Sponzor stranica

InfoStudio.hr - Internet usluge
   
Aktualnosti O nama Postani član Prijatelji Adresar Konatkt

Dobro došli na stranice Hrvatske bratske zajednice, odsjek 2001 "Frankopan", Ogulin !!

AKTUALNO

Još jedno sijelo uspješno održano u Clevelandu, 06.02.2015.

Ponovno mi se ukazala izuzetna prilika da posjetim našu hrvatsku zajednicu u Clevelandu i da budem nazočan na jednom doista lijepom kulturnom događaju zvanom Sijelo.

Cleveland, OH  - Taj naš hrvatski drevni običaj otima se zaboravu i osvježava već nekoliko godina uzastopno pod pokroviteljstvom odsjeka 995 «Cardinal Stepinac» i kulturno umjetničkih društava Hrvata BiH «Kraljica Katarina» i  KUDa «Zvuci domovina Hrvata Korduna» koji složno rade na čuvanju kulturne baštine. Poznato je da u gradu djeluje još nekoliko kultrunih društava,  omladinskih i starije životne dobi, i da svi gaje dobre međusobne odnose i podupiru kulturna okupljanja i priredbe jedni drugih. Zadivljuje i činjenica da je u gledalištu gotovo uvijek župnik Hrvatske crkve sv. Petra i Pavla u Clevelandu vlč. Mirko Hladni te da svojim blagoslovom i probranim riječnikom s pozornice motivira ovakova okupljanja.
Sijelo
    Ovogodišnje sijelo održano je u neposrednoj organizaciji Kultruno umjetničkog društva Hrvata BiH «Kraljica Katarina» i njihovog predsjednika Mije Maračića. Sijelo je održano u otmjenom Hrvatskom domu «Kardinala A. Stepinca» u Eastlakeu. Početak je bio, kako to i dolikuje našim starim dobrim pučkim običajima, s šljivovicom za goste kod ulaza u dvoranu i dobrim ozvučenjem kroz kojeg je dopirala domaća pjesma i glazba. Već na samom početku osjetilo se je ozračje dobre priredbe i  zabave.    Gosti sijela bili su: Odrasli tamburaški i pjevački zbor «Žumberčani» (odsjeka 859 HBZ) i tamburaški, folklorni i pjevački Zvuci dommovine Hrvata Korduna. Sijelo je započelo s izvanrednim igrokazom  «Snaha i svekrva». Radnja se je događala u jednoj seoskoj kućici, uz peć na drva i  kućne radinosti (obradu drva, štrikanje i ispijanje kave) te neprestana zadirkivanja svekrve i snahe koja tu i tamo prekida svekar kao «gazda» obitelji.  Scenarij i glumci bili su odličani!
    U drugom dijelu gledalište je isto tako uživalo u programu kojeg su najprije izveli «Žumberčani» pod muzičkim i stručnim vodstvom Krune (Rolanda) Živića i Marshe Coleff te «Kordunaši» pod vodstvom Kate Stepić a, završni dio pripao je domaćinima, «Kraljici Katarini» na čelu s Mijom Maračićem.
Odsjeci Zajednice
    Nama u Glavnom uredu HBZ godi činjenica da naši odsjeci dobro i složno rade u hrvatskim zajednicama gdje djeluju. Takovi odsjeci nedvojbeno pridonese čuvanju naše baštine, čuvanju zajedništva i našeg indentiteta te pridonose upisu novih članova u redove Hrvatske bratske zajednice. Zato ne možemo i ne smijemo zaobići činjenicu -primjernosti - odsječne suradnje u ovom gradu. Gotovo uvijek ovdje na okupljanjima susrećemo članove i odbornike odsjeka koji djeluju u Clevelandu i okolici.    S ovom prilikom svjedočili smo prisutnost odbornika i članova odsjeka 47, 235, 859 i 995 HBZ te još nekih koji doputovaše iz udaljenijih mjesta. Bilo nam je drago i susresti se s novoizabranim predsjednikom odsjeka 995 Robertom Jerinom te veteranima Nikolom Franićem i Nikolom Štrmcem.
    Bila je to divna priredba i zabava. Kapa vam dolje sestre i braćo u Clevelandu!

Tekst i fotografije Franjo Bertović


 


© Web izrada od 2006., dizajn i hosting: InfoStudio.hr