INFORMACIJE


Hrvatska bratska
zajednica u Americi,
odsjek 2001 "Frankopan"
Ogulin Hrvatska

OIB 90227062386
Tel: +385 (0)47 531 009
Mob.:+385 (0)98 245 828
ivan@infostudio.hr

 Sastanci svakog zadnjeg
 ponedjeljka u mjesecu:

zimi u 19h, ljeti u 20h! U srpnju nema sastanka.

Piknici: zadnja nedjelja u svibnju i prva nedjelja u rujnu

Izlet: subota polovinom listopada

Božićno novogodišnji domjenak: pet - šest dana prije Božića


Sponzor stranica

InfoStudio.hr - Internet usluge
   
Aktualnosti O nama Postani član Prijatelji Adresar Konatkt

Dobro došli na stranice Hrvatske bratske zajednice, odsjek 2001 "Frankopan", Ogulin !!

AKTUALNO

Emeritus predsjednik HBZ Bernard Luketich u razgovoru za Observer-reporter, 12.12.2014.

WASHINGTON, PA – Novinarka dnevnog lista “Observer-Reporter” Karen Mansfield nedavno je obavila razgovor s emeritus predsjednikom Hrvatske bratske zajednice u Americi Bernardom Luketichem. Razgovor je objavljen pod naslovom “Ponosan Hrvat” i uz podnaslov “Načelnik Cokeburga primio najviše državno odlikovanje”. Zbog zanimljivosti intervjua štiva prenesimo ga u cijelini.

“Načelnik Cokeburga Bernard Luketich nikada nije zaboravio svoje korijene.  Ne smijemo zaboraviti odakle smo kazao je Luketich, 83g. čiji je otac Ivan emigrirao iz Hrvatske 1903. i naselio u Cokeburg te zaposlio u rudniku. U stvari Luketich je sav svoj život posvetio Hrvatskoj radeći neumorno za njene interese.

Prvog lipnja otišao je u mirovinu kao Glavni predsjednik Hrvatske bratske zajednice u Americi, nakon 36 iznimno uspješnih godina.

Pod njegovim vodstvom, HBZ porasla je u članstvu, razvila međudržavni utjecaj kroz susrete s američkim predsjednicima, papama i svjetskim vođama. Luketich je kroz koordinaciju u Americi skupljao novac kako bi pomogao stradalnicima Domovinskog rata, putujući diljem Sjedinjenih Država i Kanade, šireći glas o povijesti i tradiciji hrvatskog naroda s ciljem uspostave demokratske Republike Hrvatske.

Njegova odanost toj maloj europskoj državi  i njenom narodu bila je rano uočena i priznata  sa strane državnih tijela Hrvatske.

U Clevelandu, prošlog mjeseca, Luketichu je bilo dodijeljeno najviše državno priznanje “Povelja Republike Hrvatske” s čime ga je odlikovao predsjednik Ivo Josipović “ za njegov izniman doprinos u promicanju ugleda i interesa zemlje i očuvanju opstojnosti hrvatskog identiteta”.

Ovo je po prvi puta da je ovakvo priznanje dodijeljeno pojedincu. Povijesno gledano, bilo je dodjeljivano ustanovama.

“To je velika čast. Ima ih dosta koji ovo priznanje vjerojatno zaslužuju više nego ja ali ono mi puno znači” rekao je Luketich. “Za poduhvate koje sam uspješno provodio bilo je potrebno puno naroda koji je složno radio da se to ostvari i u tome sam uživao. Volio sam ljude koje sam susretao i s kojim sam radio”.

Luketich je nakratko radio kao rudar, služio je u američkoj vojsci u Korejskom ratu od studenog 1952. do studenog 1954. Nakon povratka kući postao je zamjenik kontrolora u Županiji Washingtona,  i u uredu ostao do uključenja u Glavnu upravu HBZ.

Luketich se je aktivno uključio u rad Zajednice već od 16 godina, kad je bio izabran za predsjednika odsjeka u Cokeburgu.

Sa 19 godina prvi puta je nazočio Nacionalnoj konvenciji HBZ u San Franciscu. Izabran je u njenu Glavnu upravu 1959., na dužnost blagajnika 1964., a za Glavnog predsjednika 14 godina kasnije.

HBZ utemeljena je 1894.da osigura posmrtninu udovicama usmrćenih rudara. Danas, ova organizacija pruža životno osiguranje, investicije, štednje i brine o socijalnom stanju svojih 60.000 članova u Sjedinjenim Državama, Kanadi i Republici Hrvatskoj.

Luketich vrši dužnost predsjednika odsjeka 354 u Cokeburgu koji broji više od 2000 članova što je tri puta više nego Cokeburg (mjesto ima oko 750 stanovnika) broji stanovnika i jedan je od najvećih odsjeka u Zajednici.“Odsjek je velik jer je vrlo aktivan a narod voli da se nešto događa” istaknuo je Luketich. “Nastojimo zainteresirati mlađe naraštaje što je važno”.

Zainteresiranost za naš Klub proizlazi iz popularnosti tamburaške glazbe, etničkog folklora i glazbe, te putovanja u Hrvatsku, Kanadu i kroz Ameriku radi nastupa.

Luketich ima također zasluge i u ovim aktivnostima:
Godine 1951. nakon izbora za odsječnog predsjednika u Cokeburgu, Luketich je organizirao St. George Junior Tamburitzans a kasnije i Odrasli tamburaški zbor.
Bio je i voditelj radio programa 55 godina koji se je emitirao diljem jugozapadne Pensilvanije.

Jedan od njegovih najvećih uspjeha bila je uspostava Humanitarnog fonda i humanitarna kampanja po izbijanju Domovinskog rata 1991. Luketich kaže da je dano više od $1.2 milijuna dolara za potporu i pomoć 1500 djece, ratne siročadi, i oko 23 milijuna za pomoć narodu Hrvatske i Bosne i Hercegovine. On i njegova supruga Martha oženjeni su 62 godine i imaju dvije kćerke, Marlene Luketich-Kochis i Bernadette Sikaras te tri unuka i svi su uključeni u rad HBZ.

Luketich je bio odlikovan od hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i bivšeg predsjednika Stjepana Mesića.

Muzej u zgradi HBZ u Mornroeville nosi ime - Muzej i knjižnica Bernard M. Luketich. A izljev u bronci lika Bernarda Luketicha, izrađen u Italiji, na putu je za Pittsburgh i biti će postavljen u muzejskim prostorijama.

Tolika pažnja ne veseli Luketicha ali ljudi koji su radili s njim i koji ga dobro poznaju vesele se tim priznanjima.

“Što je moj otac postignuo je izvanredno. On je čovjek iz malog mjesta a napravio je velike stvari, uvijek misleći o narodu a ne o sebi,  i u tome je nepokolebljiv, kazala je njegova kćerka Luketich-Kochis. “On je i dalje jednostavna i skromna osoba”.

Prijevod teksta: Franjo Bertović
Foto snimke: Jim McNutt i Ivan Begg


 


© Web izrada od 2006., dizajn i hosting: InfoStudio.hr