INFORMACIJE


Hrvatska bratska
zajednica u Americi,
odsjek 2001 "Frankopan"
Ogulin Hrvatska

OIB 90227062386
Tel: +385 (0)47 531 009
Mob.:+385 (0)98 245 828
ivan@infostudio.hr

 Sastanci svakog zadnjeg
 ponedjeljka u mjesecu:

zimi u 19h, ljeti u 20h! U srpnju nema sastanka.

Piknici: zadnja nedjelja u svibnju i prva nedjelja u rujnu

Izlet: subota polovinom listopada

Božićno novogodišnji domjenak: pet - šest dana prije Božića


Sponzor stranica

InfoStudio.hr - Internet usluge
   
Aktualnosti O nama Postani član Prijatelji Adresar Konatkt

Dobro došli na stranice Hrvatske bratske zajednice, odsjek 2001 "Frankopan", Ogulin !!

AKTUALNO

Kulturna turneja HBZ 2014, 15.10.2014.

Ovogodišnja Kulturna turneja Hrvatske bratske zajednice u Americi bila je posvećena slavlju 120. obljetnice. Utemeljitelji Zajednice su već kod osnivanja Zajednice 1894.g. dali čvrstu prisegu da će osnovanoj organizaciji biti glavna zadaća okupljanje i druženje Hrvata u Americi te njegovanje i čuvanje hrvatske baštine i indentiteta. 
Svjesni su bili, da samo tako sjedinjeni  u dalekom svijetu, mogu očuvati i sačuvati svoju kulturu i pučke običaje te ljubav prema narodu od kojeg su potekli. Godine su prolazile, odolijevalo se je raznim iskušenjima i izazovima, ali se nikada nije sumnjalo u izvornu nakanu  osnivatelja ove ugledne i danas moderne ustanove Hrvata u svijetu.  Bogata hrvatska kulturna baština bila je, i ostala  je, sveta obveza koja se prenosi s generacije na generaciju.

Tako je uz dva godišnja tamburaška i folklorna festival, za mladež u srpnju i odrasle u studenom, pokrenuta i kulturna turneja tijekom mjeseca kolovoza i rujna. Na turneju HBZ se pozivaju sastavi i pjevači iz domovine Hrvatske. Sadržaj turneje sastoji se od oko 17 koncerata u 17 gradova kroz Kanadu i Ameriku u kojima posluju odsjeci HBZ ili hrvatska kulturna društva i domovi. S time je, uz sve izrečeno i osmišljeno, pružena još jedna prilika slavlja hrvatske kulturne baštine i hrvatskog zajedništva.

Ovogodišnji učesnici Kulturne turneje HBZ bili su Tamburaški sastav “Džentlemeni” i vokalisti Mia Dimšić i Stjepan Jeršek “Štef” iz Osijeka. Nadvisili su očekivanja organizatora i pokrovitelja turneje. Od svog dolaska u Toronto, 13. kolovoza u Kanadu i odlaska 8. rujna iz zračne luke u Pittsburghu, u SADu, održali su 17 vrlo uspješnih i dobro posjećenih koncerata, proputovali više od 7 tisuća kilometara te zabavili vise tisuća članova i prijatelja HBZ. Pri odlasku, uz stisak ruku, priznali su: “Bilo je naporno, zabavno i nikad nezaboravno. Divimo se HBZ i odanosti i ljubavi njenih članova prema  kulturi hrvatskog roda. Nadamo se skorim susretima”.

Vrhunac turneje i slavlja obljetnice bio je u Pittsburghu, u gradu u kojem je smješten glavni ured i uprava. Gosti iz Hrvatske obišli su prostorije HBZ s muzejom “Bernard M. Lukeitch” a navečer održali veliki ‘show’ na brodu krstareći trim rijekama ovog doista lijepog i znamenitog grada. Večernji obilazak grada, riječnim tokovima kroz strogi centar koji je blistao pod reflektorima noćne rasvjete, i pokraj mnogobrojnih nebodera i sportskih objekata, te uz zvukove milozvučne tamburice i hrvatske pjesme, bio je veličanstven.  Više od 250 uzvanika i gostiju pozdravio je novoizabrani Glavni predsjednik Hrvatske bratske zajednice Edward W. Pazo i s prigodnim riječima uputio iskrene rođendanske čestitke Zajednici, članovima i vodstvu. Narednog dana, u predgrađu Pittsburgha - u zabavnom Kennywood Parku – održan je još jedan veliki koncert Džentlemena, Mije i Štefa - povodom slavlja 83. Hrvatskog dana. Ovo slavlje hrvatske kulturne baštine održava se 83.g. uztopno i služi kao još jedan divan primjer izvora ljubavi i ponosa. Park je tijekom prvog vikenda u rujnu okićen s hrvatskim zastavama, obilježjima i otvoren štovateljima hrvatske kulture i naroda. Divna hrvatska glazba odzvanja u parku tijekom cijelog dana a miris pečenja s ražnja podsjeća na stare drevne običaje koji su naši  predci  sa sobom donijeli i sačuvali.Franjo Bertović


 


© Web izrada od 2006., dizajn i hosting: InfoStudio.hr