INFORMACIJE


Hrvatska bratska
zajednica u Americi,
odsjek 2001 "Frankopan"
Ogulin Hrvatska

OIB 90227062386
Tel: +385 (0)47 531 009
Mob.:+385 (0)98 245 828
ivan@infostudio.hr

 Sastanci svakog zadnjeg
 ponedjeljka u mjesecu:

zimi u 19h, ljeti u 20h! U srpnju nema sastanka.

Piknici: zadnja nedjelja u svibnju i prva nedjelja u rujnu

Izlet: subota polovinom listopada

Božićno novogodišnji domjenak: pet - šest dana prije Božića


Sponzor stranica

InfoStudio.hr - Internet usluge
   
Aktualnosti O nama Postani član Prijatelji Adresar Konatkt

Dobro došli na stranice Hrvatske bratske zajednice, odsjek 2001 "Frankopan", Ogulin !!

AKTUALNO

Razgovor za Hrvatski radio, Zagreb, Hrvatska, 07.06.2014.

Srijeda, 4. lipnja 2014. Na ovogodišnjem proljetnom zasjedanju Glavnog odbora Hrvatske bratske Zajednice Amerike predsjednik Bernard  Luketich najavio je svoj odlazak u mirovinu! Ovu je dužnost obnašao dugih 36 godina. Ne čudi stoga što ga na sjevernoameričkom kontinentu nazivaju „Liderom američkih Hrvata“.

Prvi  lipnja članovi Zajednice dočekali su s iznenađenjem, ali i sjetom - svjesni iznimnih ljudskih i stvaralačkih sposobnosti njihovog predsjednika i to posebno u sektoru osiguranja na američkom financijskom tržištu.

Bernard Luketich rođen je u Cokeburgu. Istaknuti je društveni i kulturni djelatnik, publicist i izdavač. Postao je jedna od vodećih intelektualnih osobnosti među hrvatskim iseljenicima diljem svijeta. Na predsjedničku dužnost te najstarije hrvatske fraternalističke organizacije izabran je 1978.g. i od tada njegov se reizbor izglasavao na svakoj konvenciji. Za vrijeme predsjedanja HBZom Luketich je utemeljio Kulturnu federaciju mladih HBZ-a, inicirao Nacionalnu federaciju američkih Hrvata, Hrvatsko-američko poslovno udruženje grada Pittsburgha i mnoge cijenjene udruge i socijalne projekte.

Danas već umirovljeni predsjednik, skroman prema svojim postignućima, kakav je oduvijek i bio, riječ je   prepustio potpredsjedniku ove,  prije svega rodoljubne organizacije Franji Bertoviću. S njim je za Hrvatski radio, emisiju Hrvatima izvan domovine 1. programa HR-a i emisiju Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? Međunarodnog programa HR-a  razgovarala Ivana Perkovac.

§    Ivana Perkovac, novinarka  HRT (urednica emisije “Ovdje Hrvatska, a tko je tamo?”): Gospodine Bertoviću, predsjednik Luketich bio je u ovih nekoliko desetljeća na čelu najsnažnije iseljeničke organizacije u svijetu. Susretao se s mnogim izazovima?

Bertović: Ja bih kazao dvije stvari: rad na promicanju zajedništva u redovima HBZ i izbijanje Domovinskog rata u našoj domovini Hrvatskoj.

Ponovno to je moje osobno mišljenje temeljeno na dobrom poznavanju predsjednika Luketicha. Uvijek se je zalagao za slogu u redovima Zajednice i općenito u našim hrvatskim zajednicama diljem Amerike i Kanade.

Nakon demokratskih izbora u domovini Hrvatskoj sve nas je ovdje obuzimao divan osjećaj radosti da nakon tolikih stoljeća imamo svoju domovinu i da kao narod sami gradimo svoju budućnost. Taj dugi san je bio ostvaren ali zaprepastilo nas je izbijanje rata i agresija naših susjeda.

Tu je bilo potrebna brza reakcija: i vodstva i članstva Zajednice, pa držim da je to bio veliki izazov za tadašnje vodstvo, i predsjednika Luketicha.

§    Perkovac: Koje događaje unutar Zajednice izdvajate kao ključne za formiranje i jačanje hrvatskoga imena na sjevernoameričkom kontinentu?

Bertović: Mislim da kroz rad i postojanje ove najveće udruge Hrvata u dijaspori, koja ove godine slavi 120. rođendan, ključna zadaća od samog začeća - 1894. – bila je čuvanje naše hrvatske kulturne baštine, jezika i indentiteta ovdje na sjeveroameričkom kontinentu. To su temeljnice na kojima i danas osiguravamo našu budućnost i čuvamo prošlost.

§    Perkovac: Gospodine Bertoviću kao potpredsjednik HBZ-a recite nam nekoliko riječi o uspješnih 36 godina HBZ-a na čelu s Bernardom Luketichem?

Bertović: Hrvatska bratska zajednica je ostvarila ogromne rezultate. Predsjednik Luketich je preuzeo HBZ kad je njena imovina iznosila oko 36 milujuna američkih dolara a danas je 416 milijuna. Te brojke govre same za sebe i nije im potreban komentar. Danas s pravom možemo ustvrditi da smo i poslovno najuspješnija hrvatska ustanova u svijetu.

§    Perkovac: Što je novoga unio u rad, što je ono najvrjednije što ostavlja u nasljeđe članovima Zajednice?

Bertović: Smatramo ga ocem omladinskog i odraslog tamburaškog  folklornog festivala HBZ. Svoj život je posvetio Zajednici i maldeži Zajednice. Njegova je ljubav tamburica i tamburaška glazba. Svirao je tambricu, podučavao djecu svirci i igranju kola, i siguran sam da će i svoje umirovljničke dane sprovoditi u tom okružju.

Ostavlja nam u nasleđu brojčano i gospodarski jaku, jedinstvenu i uglednu organizaciju Hrvata u svijetu.

§    Perkovac: I Zajedničar ovaj mjesec izlazi kao jedno posebno izdanje?

Bertović: Da. Jučer je Specijalno izdanje Zajedničara ugledalo svjetlost dana. Htjeli smo pokazati i kroz naše glasilo dužno štovanje i zahvalu prema našem vođi. Objavili smo mnoge poruke državnog vrha Hrvatske i Amerike, poruke nekih odsjeka HBZ, članova i njegovih najbližih suradnika. Nadam se da smo uspjeli.

§    Perkovac: Ogranaka HBZ-a ima diljem Amerike, ali i u Hrvatskoj. Aktivan je i prepoznatljiv onaj u Ogulinu?

Bertović: 419 odsjeka i gnjezda - podmlatka djeluje u Americi, Kanadi i u Hrvatskoj. Odsjek u Ogulinu 2001 “Frankopan” HBZ je jedan od najvećih i najaktivnijih u Republici Hrvatskoj. Niknuo je nakon Dommovinskog rata i plod je te suradnje s nekim ljudima koji su kroz rat i poraće surađivali s nama u humanitarnim poduhvatima.          

Posebne zasluge pripadaju županu Karlovačke županije g. Ivanu Vućiću i vrućoj želji predsjednika Luketića da i mjesto rođenja njegovog oca Ivana, dobije ogranak sa strukturom i zadaćom koju Zajednica promiče kroz svoje redove.

§    Perkovac: Još jedan izazov je pred vama – izbor novog predsjednika?

Bertović: Postupak izbora određen je kroz odrednice Pravila HBZ koja su usvojena na 23. Nacionalnoj konvenciji HBZ 2011.g. u Buffalu, Državi New York. Pravila se u redovima Zajednice strogo poštuju.

§    Perkovac: Hvala vam na razgovoru! Svakako prenesite naše pozdrave glavnom predsjedniku Luketichu i svojem članstvu. Želimo vam puno uspjeha i dalje u budućnosti.

Bertović: Bilo mi je izuzetno zadovoljstvo. Hvala i Vama te srdačan pozdrav slušateljima Hrvatskog radija.
 

 


© Web izrada od 2006., dizajn i hosting: InfoStudio.hr