INFORMACIJE


Hrvatska bratska
zajednica u Americi,
odsjek 2001 "Frankopan"
Ogulin Hrvatska

OIB 90227062386
Tel: +385 (0)47 531 009
Mob.:+385 (0)98 245 828
ivan@infostudio.hr

 Sastanci svakog zadnjeg
 ponedjeljka u mjesecu:

zimi u 19h, ljeti u 20h! U srpnju nema sastanka.

Piknici: zadnja nedjelja u svibnju i prva nedjelja u rujnu

Izlet: subota polovinom listopada

Božićno novogodišnji domjenak: pet - šest dana prije Božića


Sponzor stranica

InfoStudio.hr - Internet usluge
   
Aktualnosti O nama Postani član Prijatelji Adresar Konatkt

Dobro došli na stranice Hrvatske bratske zajednice, odsjek 2001 "Frankopan", Ogulin !!

AKTUALNO

Prelo sa tradicijskim običajima Korduna, 28.01.2014.


CLEVELAND, OH – Ponovno smo svjedočili vrlo lijepoj priredbi pod nazivom «Prelo» koja se već godinama održava u organizaciji i izvođenju kulturno umjetničkog društva «Zvuci domovine Hrvata Korduna» u Clevelandu, OH.


Prozor na pozornici - igrokaza

Ovo višebrojno društvo, koje se nalazi pod pokroviteljstvom odsjeka 995 «Kardinal Stepinac» Hrvatske bratske zajednice, već više od desetljeća početkom siječnja, održava svoj godišnji koncert sa igrokazom na kojem osvježava i ljubomorno čuva narodne običaje, glazbu i pjesme Korduna. Većinski su to tzv. noviji doseljenici u Americi koji tečno govore hrvatski jezik i drže se orginalnog govora svog kraja, pučkih običaja i to vjerno prenose na mlađe naraštaje i svoje prijatelje u ovom gradu. Zato je dojmljivo vidjeti na Prelu sve uzraste i dupkom popunjenu ovu otmjenu dvoranu «K. Stepinca» koja služi kao mjesto okupljanja hrvatske zajednice i njenih prijatelja.
 
Bočićno slavlje u Cetingradu

Prelo, nekadašnji stari drevni okup naroda na selu, posebno u jesenskim i zimskim danima, zadržalo se je do današnjih dana. Naime, to be se u novije vrijeme moglo nazvati i radionicom, jer se narod prvenstveno okupljao radi izrade kojekakovih domaćih rukotvorina a posebno odjeće od vunenog, lanenog ili konoplje prediva. Naravno marljive a često i umorne ruke seljana našle su oduška u zajedništvu, glazbi i pjesmi pa je to utjecalo na učinak i duševno zadovoljstvo. Sastajalo se je, radilo, pjevalo, sviralo i veselilo a djevojke i mladići ostajali i do sitnih sati u noći.
 
Gosti Prela Cleveland Jr. Tamburica

Prelo u Clevelandu
Ovogodišnje prelo u Clevelandu sastojalo se je od igrokaza i koncertnog djela. Nakon dočeka gostiju, pred ulazom u dvoranu, na vrlo lijep i gostoljubiv način; uz tamburašku glazbu, domaću šljivovicu i masnicu, najprije je dramska sekcija KUD-a "Kordun" izvela lijep igrokaz na temu "Božićni običaji u Kordunu". Kroz polasatni igrokaz predstavljeni su običaji tog kraja u kojima je publika naprosto uživala, osvježavajući stare i davne uspomene a, mlađi upijali sve te događaje svojih roditelja i njihovih predaka.
 
Gosti Prela Cleveland Jr. Tamburica

Radnja se je odvijala u jednoj staroj kućici, uz peć na drva, u kojoj su baka i djeda dočekivali svoje obiteljske članove na badnji dan i vršili pripreme za dolazak velikog blagdana Božića. Baka je sa djecom kitila božićnu jelku, pazila da sve protekne uz post i nemrs a djeda da svima bude toplo i ugodno, da je rakija pripremljena te pečenka ispečena za sutrašnji dan. Prije odlaska na ponoćku i božičnjak je bio postavljen na stol uz riječi blagoslova predvođenog po gazdi kuće i uz molitve obitelji. Slijed je bio odlazak u crkvu na ponoćku te povratak kući i nastavak veselja i blagovanja.
 
Tamburaši Kordunaši odrasli i najmlađi

Igrokaz je izveden na zavidnoj visini. Na lijepo i prigodno uređenoj pozornici, u improviziranoj kućici, uz primjerno osvjetljenje i ozvučenje, publika je vjerno pratila sve te radnje koje su se odvijale na duhovit način, protkan sa svim tim zbivanjima u predvečerje dolazećeg blagdana. Po koja čašica više, u te hladne zimske dane, još je više krijepila radost koju su ukućani izkazivali kroz šaljive dosjetke u međusobnom čavrljanju.

Uloge u igrokazu odigrali su: Janko Vratarić (dida), Milka Kučinić (baka), Ivica Katić (unuk), Rude Paulić (sin), Mara Paulić (snaha), djevojke koja su kitila jelku – Marija Derezić, i Mira Kučinić, djeca (unuke) – Blanka i Fiona Demicheli i Eva Kandel, Mišo Paulić (Grga), Roze Paulić (Draga), Kate Stepić (kuma Mande) i Blaz Paulić (svećenik). Bili su izvrsni!
 
KUD Zvuci domovine Hrvata Korduna

Potom je izveden koncertni dio u kojem su gostovali «Cleveland Junior Tamburica» pod ravnanjem Toma Salopeka. Djeca, svih uzrasta koji sačinjavaju ovaj čuveni ansmbl, izvela su splet kola i pjesama iz Slavonije. A domaćini, Zvuci domovine Hrvata Korduna program iz svog kraja i susjedne Like. Kulturno umjetničko društvo nalazi se pod stručnim vodstvom Kate Stepić.
 
KUD Zvuci domovine Hrvata Korduna - folklorna sekcija

Naš pohod Clevelandu
Već nekoliko godina uzastopno posjećujemo Cleveland i gosti smo Prela. Kako bi se to kazalo po domaći «takovu priredbu neželimo propustiti ni za živu glavu». A to vam najbolje opisuje i oslikava ovu kulturnu priredbu koja se održava u Clevelandu. Prelo ima i drugu svoju lijepu pozadinu kao i sva druga okupljanja članova Hrvatske bratske zajednice i njenih prijatelja. To je doista obiteljski skup i skup prijatelja koji su dali zavjet da će čuvati i njegovati hrvatsku kulturnu baštinu, družiti se s našim narodom i podupirati i širiti zajedništvo. To su ustvari temeljne zadaće naše Zajednice koje se njeguju i promiču kroz fraternalističku misiju već 120. godina.
 
KUD Zvuci domovine Hrvata Korduna za vrijeme nastupa

Uz već više spomenuto bilo nam je drago susresti se na Prelu sa mnogim našim starim i dugogodišnjim prijateljima u Clevelandu, članovima i odbornicima pojedinih odsjeka HBZ i članovima kulturno umjetničkih društava te njihovim vodstvima. Posebno nam je dragi susret bio s župnikom Hrvatske crkve sv. Pavla u Clevelandu vlč. Mirkom Hladnim. Iznenađenje nam je priredilo i kulturno umjetničko društvo iz Detroita «Nova Nada» na čelu sa svojim artističkim direktorom i koreografom Stivom Talan. Sa bratom Talanom doputovala je njenogova sestra Ann te brat Mijo (Mike) Lukiček član odsjeka 530 «Ogulin» iz St. Thomasa u Ontariju. Tako je uz Miju, Mirjanu i mene na prelu bila zastupljena naša susjedna država. Ponosili smo se i s našim zastupnicima odsjeka 354 «St. Geroge» iz Cokeburga, Derekom Luketich-Hohn, Markom Luketich-Kochis i Davidom Johns. Došli su nenadano i iznenadili nas sa svojim ponašanjem i ljubavlju prema glazbi, folkloru i zajedništvu. Iz Pittsburgha sa osmjehom na licu doputovao je Joe Matešić, iz Ambridga John i Gregory Salopek a bilo je gostiju i iz drugih mjesta i gradova.
 
Prelo se je pretvorilo u narodno veselje i do sita zabavu

Uvijek nam je neopisiva radost kad nam priđu članovi HBZ i naši prijatelji te osobe koje po prviputa susrećemo. To je dodatna čar fraternalističkih okupljanja i aktivnosti. Želim završiti ovo izvješće s našim starim i lijepim pozdravom: Kapa vam dolje sestre i braćo u Clevelandu!Na prelu su bili nazocni odbornici odsjeka 995 "Kardinal Stepinac" HBZ, s lijeva su: Nevenka i George Sterl,  župnik Hrvatske župe sv. Pavla vlč. Mirko Hladni, potpredsjednik / članske usluge HBZ Franjo Bertović, Adolf Mancen i biviši odsječni predsjednik Nikola Franić

    Franjo Bertović


 


© Web izrada od 2006., dizajn i hosting: InfoStudio.hr