INFORMACIJE


Hrvatska bratska
zajednica u Americi,
odsjek 2001 "Frankopan"
Ogulin Hrvatska

OIB 90227062386
Tel: +385 (0)47 531 009
Mob.:+385 (0)98 245 828
ivan@infostudio.hr

 Sastanci svakog zadnjeg
 ponedjeljka u mjesecu:

zimi u 19h, ljeti u 20h! U srpnju nema sastanka.

Piknici: zadnja nedjelja u svibnju i prva nedjelja u rujnu

Izlet: subota polovinom listopada

Božićno novogodišnji domjenak: pet - šest dana prije Božića


Sponzor stranica

InfoStudio.hr - Internet usluge
   
Aktualnosti O nama Postani član Prijatelji Adresar Konatkt

Dobro došli na stranice Hrvatske bratske zajednice, odsjek 2001 "Frankopan", Ogulin !!

AKTUALNO

27. TAMfest u Pittsburghu- gradu rođenja HBZ, 17.11.2013.


Vikenda, 1-3. studenog održan je 27. Odrasli tamburaški festival HBZ u Westin Hotelu u strogom centru Pittsburgha na kojem je učestvovalo 26. tamburaških zborova sa oko 650 tamburaša i folkloraša. TamFest je utemeljen 1987., a ovo je bio sedmi put da se održao u ovom gradu, sa najviše Hrvata i njihovih potomaka, izvan domovine Hrvatske.

Pittsburgh je grad željezne i druge teške industrije ali i grad najnovijih tehnoloških dostignuća. Baš te industrijske grane i mnogi ugljenokopi te prirodna bogatstva bili su, i jesu, mamac za mnoge doseljenike a posebno one koji se nisu prezali teškog rada i životnih izazova. Utočište su ovdje našli doseljenici raznih nacionalnosti,  posebno europskih država, koje su pridonijeli multikulturnom razvoju i ljepoti Pittsburgha. Rijeke Allegheny i Monongahela koje se spajaju u rijeku Ohio dale su poseban prilog ljepoti i gradskom razvoju.


  Već sredinom 18. st. i početkom 19. stoljeća pojavile su se potrebe o organiziranoj potpori i zaštiti kulturnih i etničkih skupina, tako da su se pojavile niti američkog fraternalizma, koje su ubrzo poprimile čvrst oslonac i temelj za okupljanja i zajednički suživot.  U tim vremenima i potrebama stvorena je i Hrvatska narodna zajednica, 1894. godine, koja je preuzela brigu o hrvatskom narodu. Ostalo je povijest i ponos.  Hrvatska bratska zajednica još i danas, nakon 119. godina ide čvrstim korakom, i pruža zaštitu u životnom osiguranju i anuitetskim ulaganjima te čuva našu kulturu, tradiciju, indnetitet i naš hrvatski narod.


  Rezultat svega izrečenog je i ovogodišnji dolazak 26. kulturno – umjetničkih u sjedište uprave  Zajednice i dično predstavljanje rezultata čuvanja i njegovanja hrvatske kulturne baštine, pučkih običaja i naše opstojanosti ovdje na američkom kontinentu. Predsjednik Luketich je tijekom TamFesta izjavio je, «da nije siguran dali postoji ikoja etnička zajednica u svijetu koja okuplja oko 30 odraslih i oko 30 omladinskih zborova, daleko od domovine svojih predaka, i svake godine održava festivalske priredbe okupljajući svoj narod i pružajući priliku mladima i odraslima da nastupe i pokažu svoje umjeće i prirodnu nadarenost - talenat».


  U hotelu Westin bilo je doista veselo. Neprestano se je čula hrvatska riječ i zvučala tamburaška glazba i to ne samo na glavnoj  festivalskoj pozornici već i u drugim prostorijama i predvorju hotela.


  Festival je doista bio uspješan i dobro posjećen. Tamburaški sastavi izveli su mnoge stare i najnovije melodije tamburaške glazbe a plešači su lepršali u narodnim nošnjama iz nekolio kulturnih područja domovine Hrvatske.  Bila je to doista smotra tamburice i folklora kroz koju su bile vidljive prirodne nadarenosti i ljubav prema kulturi i postignućima hrvatskog roda.


  Na prijemu u petak navečer svirao je TS Jerry Grčevicha a u subotu čuveni «Pittsburgški Trubaduri».  Dvorane su bile dupkom pune sva tri dana što zorno ukazuje na veliki interes mladih i odraslih. U nedjelju u jutro je služena i sv. misa koju je predvodio vlč. Joseph Rudjak, iz hrvatske župe sv. Petra i Pavla u Youngstown, Ohio uz koncelebraciju vlč. William Hritsko. Zanimljivo je da je vlč. Rudjak poljskog podrijetla ali se dobro služi i s hrvatskim jezikom.


  Eto to bi bio kratki pregled 27. Tamburaškog festivala HBZ održanog 1. do 3. studenog ove godine u Pittsburghu, u Pennsylvaniji. Dogodine se putuje u Cleveland, Ohio. To je još jedna divna osobina ovakovih festivala i druženja jer se TAMfesti sele, svake godine, iz grada u grad, diljem Amerike i Kanade.
Franjo Bertović

 


© Web izrada od 2006., dizajn i hosting: InfoStudio.hr