INFORMACIJE


Hrvatska bratska
zajednica u Americi,
odsjek 2001 "Frankopan"
Ogulin Hrvatska

OIB 90227062386
Tel: +385 (0)47 531 009
Mob.:+385 (0)98 245 828
ivan@infostudio.hr

 Sastanci svakog zadnjeg
 ponedjeljka u mjesecu:

zimi u 19h, ljeti u 20h! U srpnju nema sastanka.

Piknici: zadnja nedjelja u svibnju i prva nedjelja u rujnu

Izlet: subota polovinom listopada

Božićno novogodišnji domjenak: pet - šest dana prije Božića


Sponzor stranica

InfoStudio.hr - Internet usluge
   
Aktualnosti O nama Postani član Prijatelji Adresar Konatkt

Dobro došli na stranice Hrvatske bratske zajednice, odsjek 2001 "Frankopan", Ogulin !!

AKTUALNO

Kulturna turneja HBZ 2013, 10.10.2013.


Tamburaški sastav "Happy Hearts Tamburitzans" u Youngstownu, OH zabavljao je goste iz Hrvatske za vrijeme ručka. Mislav Živković ih je pozdravio i uručio zahvalu u ime Gordane i Dyaca.

PITTSBURGH, PA – Još jedna vrlo uspješna Kulturna turneja Hrvatske bratske zajednice kroz Kanadu i Ameriku održana je od 14. kolovoza do 10. rujna ove godine. Ovogodišnji gosti turneje bili su Tamburaški sastav Dyaco iz Đakova i vokalistkinja Gordana Ivanjek iz Karpine, Hrvatskog Zagorja.

Zajednica još od daleke 1993. godine dovodi na američki kontinent talentirane tamburaške sastave i pjevače iz domovine Hrvatske, kako bi se njeni članovi i prijatelji mogli što bolje upoznati sa kulturnim stvaralaštvom u Starom kraju. To je još jedan divan način da se ovdje mnoge prirodno nadarene osobe potiče na sviranje tamburice, pjevanje naših pjesama i igranje kola. Mnogi to vide kao i svrsishodnu kulturnu razmjenu u kojoj svi nalaze neopisivo zadovoljstvo, gosti i domaćini. Uz to stvaraju se poznanstva i prijateljstva koja učvršćuju tu povezanost iseljeništva sa domovinom Hrvatskom. Osjeti se i čvrsti puls ponosa na bogatstvo naše hrvatske kulture i tradicije koja posebno nadahnjuje potomke prve, druge i treće generacije američkih Hrvata. Jednostavno rečeno, koristi su neprocjenjive!Tamburaški sastav “Dyaco” i Gordana Ivanjek održali su 17. koncerata na putu dugom više od 8 tisuća kilometara. Prvi koncert održan je drugog dana po njihovom dolasku u Toronto, u Ontario a posljednji u Cokeburgu, Pennsylvaniji. U Ontariju su još nastupili u Hamiltonu, Wellandu i Londonu te u američkin gradovima: Detroitu (MI), Merrillvillu (IN), Joliet (IL), Milwaukee (WI), Canton (IL), Kansas City (KS), Cleveland (OH), Pittsburghu (Kennywood Park, PA), Youngstown (OH), Johnstown (PA), Steelton (PA), Aliquippa (PA) i Cokeburgu (PA).
Tamburaši “Dyaco” svirali su u ovom sastavu:  Damir Ergotić prim, Mislav Živković basprim I, Ivan Vujnović basprim II, Josip Seiter basprim III, Danijel Car bugarija, Tomislav Štimac čelo (i udaraljeke) i Slaven Crnojević berda. Zajedno s Gordanom dizali su često publiku na noge  uz dugotrajan pljesak. Ne samo da je ovo izvanredan sastav tamburaša već i dobrih zabavljača. Imali su odličan spoj s publikom i brzo su se prilagođavali situaciji. Taj instinkt i ljubav da nazočni budu razveseljeni i zabavljeni brzo su prepoznavali mnogi. Pojedinci su prisustvovali njihovim koncertima  na nekoliko mjesta, ne žaleći putovati kilometre i kilometre, slijedeći ovu čuvenu turneju i nastupe Gordane i Dyaca. Očiti je primjer Ana Talan iz Detroita. Bila je sa svojim društvom na koncertu u Londonu, Detroitu, Clevelandu, Pittsburghu i Cokeburgu.DYACO & GORDANA: Ivan Vujnović, Tomislav Štimac, Mislav Živković, Slaven Crnojević, Danijel Car, Gordana Ivanjek, Damir Ergotić, Josip Seiter i Damir Bačić

Često su nam prilazili Amerikanci koji tako reći ni ne poznaju hrvatsku kulturnu baštinu i dijelili pohvale. Najinteresantnije je ipak bilo na jednom od koncerata gdje je Mislav Živković sa pozornice upitao vozača našeg autobusa Briana Goehiring koja je njegova omiljena pjesma ili sastav? Odgovor je bio “Guns N’ Roses”. Brian je bio oduševljen s izvođenjem kompozicije ovog benda. Kazao je da nije mogao vjerovati da Damira Ergotića sićušan prim zvuči kao električna gitara. Zato nije ni čudo što je UNECO uvrstio tamburicu u zasebnu nematerijalnu kulturnu baštinu. “Uz tambure se je slavilo rođenje, uz tambure se je slavio život, uz tambure se je umiralo” predstavljali su na pozornici taj sićušni hrvatski instrument tamburaši Dyaca.A bilo je još iznenađenja i posebnih zahtjeva. Tako talentiran sastav i  iznad svega lijep glas vokalistkinje Gordana Ivanjek nadvisili su mnoga očekivanja i učinili Kulturnu turneju HBZ 2013. izuzetno interesantnom,  zabavnom i dobro posjećenom.Franjo Bertović


 


© Web izrada od 2006., dizajn i hosting: InfoStudio.hr