INFORMACIJE


Hrvatska bratska
zajednica u Americi,
odsjek 2001 "Frankopan"
Ogulin Hrvatska

OIB 90227062386
Tel: +385 (0)47 531 009
Mob.:+385 (0)98 245 828
ivan@infostudio.hr

 Sastanci svakog zadnjeg
 ponedjeljka u mjesecu:

zimi u 19h, ljeti u 20h! U srpnju nema sastanka.

Piknici: zadnja nedjelja u svibnju i prva nedjelja u rujnu

Izlet: subota polovinom listopada

Božićno novogodišnji domjenak: pet - šest dana prije Božića


Sponzor stranica

InfoStudio.hr - Internet usluge
   
Aktualnosti O nama Postani član Prijatelji Adresar Konatkt

Dobro došli na stranice Hrvatske bratske zajednice, odsjek 2001 "Frankopan", Ogulin !!

AKTUALNO

Predsjednik Josipović posjetio sjedište HBZ Pittsburgh, PA, 01.10.2013.


Razmjena poklona predsjednika Lukketicha i Josipovića

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović nakon sudjelovanja u radu Generalne skupštine UN u New Yorku posjetio je Glavni ured Hrvatske bratske zajednice u Pittsburghu.


Ravnatelj ureda kongresmana Tim-a Murphy za Pennsylvaniju, g. Lou Lazzaro uručio je predsjedniku Josipoviću prigodan dar i riječi zahvale za posjetu

Visokog gosta dočekao je Izvršni odbor HBZ na čelu s predsjednikom Bernardom M. Luketichem i poveo na razgledavanje uredskih prostorija i muzeja.


Razgovor Izvršnog odbora HBZ s predsjednikom Josipovićem i njegovom pratnjom

Ova naša najstarija i najbrojnija udruga Hrvata u dijaspori posjeduje i obiman kulturno umjetnički muzej kojeg krase mnogi originalni uradci hrvatskih umjetnika iz domovine i Amerike. A i same uredske prostorije ukrašene su djelima naših čuvenih slikara: Ivana Generalića, Ivana Lackovića, Josipa Cugovčana, Mladena Veza, Branimira Dorotića i mnogih drugi. Pojedine muzejske eksponate donijeli su i darovali Zajednici mnogi doseljenici i njeni članovi. Tako da je muzej, koji nosi ime predsjednika Luketicha, velika kulturna riznica naših Hrvata u svijetu i ponos naše bogate kulturne baštine i identiteta.


Gosti i predsjednk Josipović su s izuzetnom pažnjom razgledavali izloške u muzeju HBZ koji svjedoče dugu povijesti ove ugledne ustanove Hrvata u svijetu

Jedna zasebna prostorija posvećena je našem velikanu Ivanu Meštroviću i njegovim djelima. Uz bogatu knjižnicu tu je i jedna od najvećih glazbenih zbirki izvan domovine Hrvatske koja će se uskoro pojaviti u digitalnoj verziji i biti dostupna mnogih posjetiteljima webstranica Hrvatske bratske zajednice.


Razgledavanje muzejske zbirke

Nakon razgledavanja prostorija i upoznavanja sa muzejskom zbirkom predsjednik Josipović izjavio je da je duboko impresioniran sa sadržajima i zahvalan HBZ-u da je sačuvao i čuva naše kulturne vrijednosti i identitet ovdje u Americi. "Htio bih se zahvaliti vrijednim članovima Hrvatske bratske zajednice koji neumorno i s ljubavlju čuvaju hrvatsku kulturu i bogatu tradiciju u Americi" istaknuo je predsjednik Josipović.U dvorani za sjednice održan je i kratki razgovor predsjednika Josipovića i uprave HBZ-a u kojem su sudjelovali predsjednik Bernard Luketich, potpredsjednik/članske usluge Franjo Bertović i tajnik/blagajnik Edward Pazo.Razgovaralo se je o povijesnom dijelu Zajednice ali i o trenutnom stanju članstva i Hrvata koji žive u Pittsburghu i okolici. Naglasak je ipak stavljen na kulturne sadržaje, hrvatski jezik, druženja i daljnje jačanja veza između domovinske i iseljene Hrvatske. "Vaš vrijedan rad u polju kulture najbolji je spoj i most sa domovinom Hrvatskom i na tome smo vam zahvalni" rekao je predsjednik Josipović.


Članovi Glavne uprave HBZ sa gostima (s lijeva) - glavni tajnik blagajnik Edward W. Pazo, članica Nadzornog odbora Catherine Obenour, drugi potpredsjednik George Pavlicic, glavni predsjednik Bernard M. Luketich, predsjednik RH Ivo Josipović, glavni potpredsjednik  članske usluge Franjo Bertović, počasni konzul RH u Pittsburghu dr. Marion Vujevich, predsjednica Nadzornog odbora Bernadette Luketich-Sikaras, rukovoditelj ureda kongresmana Tim Murphy u Pennsylvaiji g. Lou Lazzaro, veleposlanik RH u Washingtonu DC Joško Paro i Marlene Fordian

U obližnjem restoranu D'Imperio's priređen je svečani ručak u čast predsjednika Josipovića i njegovu pratnju. Ručku je bilo nazočno oko 80 članova HBZ-a, a o tamburaškoj glazbi i zabavnom ugođaju brinula se je Cobo-skupina ansambla St. George iz Cokeburga pod ravnanjem Marlene Luketich-Kocish.

Franjo Bertović


 


© Web izrada od 2006., dizajn i hosting: InfoStudio.hr