INFORMACIJE


Hrvatska bratska
zajednica u Americi,
odsjek 2001 "Frankopan"
Ogulin Hrvatska

OIB 90227062386
Tel: +385 (0)47 531 009
Mob.:+385 (0)98 245 828
ivan@infostudio.hr

 Sastanci svakog zadnjeg
 ponedjeljka u mjesecu:

zimi u 19h, ljeti u 20h! U srpnju nema sastanka.

Piknici: zadnja nedjelja u svibnju i prva nedjelja u rujnu

Izlet: subota polovinom listopada

Božićno novogodišnji domjenak: pet - šest dana prije Božića


Sponzor stranica

InfoStudio.hr - Internet usluge
   
Aktualnosti O nama Postani član Prijatelji Adresar Konatkt

Dobro došli na stranice Hrvatske bratske zajednice, odsjek 2001 "Frankopan", Ogulin !!

AKTUALNO

47. TamFest HBZ, 27.07.2013.


Povećaj fotografiju >>
Sa 47. festivalske priredbe omladinske federacije HBZ održane u KD Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

Posebna radost nas prožima kod svakog slijetanja u zračnu luku «Pleso» u Zagrebu. Ove godine uz radost bilo je i veliko uzbuđenje zbog održavanja 47. Tamburaškog festivala Omladinske federacije Hrvatske bratske zajednice. Znali smo da se nakon 9 godina vraćamo natrag našem voljenom gradu, narodu i domovini. A goruća želja u nama je tinjala kroz sve to vrijeme da neposustajemo u čuvanju i njegovanju našeg hrvatskog kulturnog blaga.


U dvorani Vatroslava Lisinkog u Zagrebu

Domovina Hrvatska i njen glavni grad bili su mjesto ispita kojeg smo trebali položiti. Mislim da smo zaslužili i dobili visoku ocijenu. Sve je predivno obavljeno! Vikend 5, 6 i 7. srpnja 2013. ostati će svima u trajnom sijećanju. Posebno hrvatskoj mladeži, djeci domovinske i iseljene Hrvatske. Početak je bio «Koncert dobrodošlice» sudionicima 47. TamFesta mladin HBZ iz SAD-a, Kanade i našim prijateljima pod pokroviteljstvom Vlade RH. Sudjelovali su: Tamburaški orkestar HRT sa dirigentom Sinišom Leopold, Zagrebački folklorni ansambl Dr. Ivana Ivančan sa solistima Đani Stipaničev i Renatom Sabljak te sa Klapom Hrvatske ratne mornarice «Sveti Juraj».  Voditelji programa Frano Ridjan u petak, i Ivan Begg u subotu, na hrvatskom i engleskom bili su odlični. Mnoge pohvale, suze radosnice i zahvale slijevale su se u jedno: bilo je divno i nezaboravno!


U našem dvorištu uOgulinu

Radost nam je bila u gledalištu vidjeti mnoge naše prijatelje i osobe iz javnog i društvenog života kao povijesničara dr. Ivana Čizmića, bivišeg ravnatlja HMI i počasnog konzula RH na Novom Zelandu Nikolu Jelinčića, čuvenog glazbenika i orguljaša Josipa Magdića  i mnoge druge.


Jer jesam, jer jesam hrvatskoga roda sin


KUD-Klek,Ogulin uveličao je koncert gostiju iz Amerike


KUD Sveti Juraj iz Zagorja Ogulinskog

KUD-Sv. Juraj izveo je vrlo dopadljiv program u Zagrebu i Ogulinu


Naši Juraši


Oguline da ti nije Kleka


Nazočni gosti na koncertu

Zahvale i priznanja


Riječi zahvale upućujemo svoj djeci, roditeljima, muzičkim direktorima na čelu s gostujućom dirigenticom Katarinom Lukačević,  vodstvima zborova i Omladinske kulturne federacije HBZ. A organizatorima još i sve pohvale uz velike zahvale! Hrvatska matica iseljenika u Zagrebu na čelu s ravnateljem Marinom Knezevićem nadvisila je naša očekivanja. Uvijek volimo sve zaslužne spomenuti sa punim imenom i prezimenom pa i s ovom prigodom to rado činimo. Bili su to: Srebrenka Šeravić rukovoditeljica Odjela za kulturu, Marija Hećimović rukovoditeljica Odjela za hrvatske manjine, urednica portala Diana Šimurina Šoufek, Glavni urednik magazina «Matica» Hrvoje Salopek, novinarke u uredništvu «Matice» Vesna Kukavica, Željka Lešić, dizajner i oprema Matice Krunoslav Vilček (za doista lijepo uređenu naslovnicu «Matice»), Ljerki Radoš rukovoditeljici odjela iseljeničke baštine, Snježani Radoš i Gordani Vojvodić. Naslovnica i izdanje Matice za lipanj, dosta prostora je posvetilo HBZ i obilježavanju 35. Obljetnice uspješnog i vidovitog vodstva našeg Glavnog predsjednika Bernarda M. Luketicha.     

Riječi zahvale upućujemo pokroviteljima: Gradu Zagrebu, premjeru Zoranu Milanoviću i predsjedniku Republike Hrvatske Ivi Josipoviću. Predsjednik Josipović primio je na Pantovčaku delegaciju Hrvatske bratske zajednice i Hrvatske matice iseljenika predvođenu s predsjednikom Luketichem i ravnateljem Knezovićem te se zadržao s nama u ugodnom razgovoru.  

Izvršni odbor HBZ u svom uredu primila je Darija Krstičević predstojnica Državnog ureda RH za Hrvate izvan domovine gdje nas je upoznala sa radom ureda te mogućim vidovima suradnje.  Na naš poziv u hotelu Dubrovnik posjetio nas je biviši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić te se zadržao u jednosatnom i prijateljskom razgovoru.

Na 47. Tamburaškom festivalu mladih HBZ bio je nazočan i g. Ivan Vučić, župan Karlovačke županije pa mu se iskreno i puno zahvaljujemo. Naime župan Vučić i gradonačelnik grada Ogulina Jure Turković predvodili su višebrojno članstvo i odbornike odsjeka 2001 «Frankopan» koje je nazočilo festivalskoj priredbi.    

Nakon pauze na 'koncertu dobrodošlice' održanom u petak u KD Vatroslava Lisinski vodstvo HBZ na čelu s predsjednikom Luketichem uručilo je ček humanitarne pomoći u iznosu od $25.000,00 dr. Stjepanu Višnjiću članu uprave Dječje bolnice u Klajićevoj ulici u Zagrebu. Donacija je uručena iz Angels Fund kojeg vrlo uspješno vodi dr. Marion Vujevich u suradnji s HBZ i njenim članstvom. Dr.Vujević je počasni konzul Republike Hrvatske u Pittsburgu.

Završetak 47. TamFesta predvodio je pomoćni biskup Mijo Gorski u katredrali sv. Stjepana na Kaptolu sa svetom i tamburaškom misom uz koncelebraciju svećenika: fra Josipa Bebića ravnatelja Ureda za HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu, mons. Stjepana Biletića, mons. Josipa Gjurana te vlč. Pierra M. Falkenhan iz Amerike. Uz vrlo dojmljive riječi dobrodošlice i zahvale na čuvanju i promicanju naše katoličke vjere, kulture, indentiteta i zajedništva na američkim prostranstvima biskupa Gorskog, ravnatelja fra Babića te uz zvuke milozvučne tamburice svi smo se osijećali okrijepljeni i duševno obogaćeni.

Do rastanka je došlo u Dugom Selu, na imanju Bunčić. Tu su se okupili svi zborovi, vodstva, članovi i prijatelji Zajednice,  vodstvo i naši prijatelji iz HMI, predstavnici državne vlasti da još jednom uz divnu glazbu, domaću hranu i kapljicu proslave završetak predivnog vikenda. A potom se je krenulo na putovanje kroz 'Lijepu našu' uz individualnu organizaciju omladinskih zborova. Mnogi zborovi su održali koncerte u mnogim gradovima Hrvatske i posjetili rodnu grudu svojih djedova i pradjedova.

St. George tamburica u Ogulinu

St. George omladinski i odrasli tamburški zbor posjetili su Grad Ogulin i Ogulinsko Zagorje. Najprije po dolasku gostiju iz Zagreba gradonačelik g. Jure Turković primio je delegaciju HBZ sa Glavnim predsjednikom Luketichem u Gradskoj vijećnici te se sa svojim suradnicima zahvalio na dolasku u grad podno Kleka i na čuvanju i njegovanju hrvatske kulturne baštine. Posebno riječi zahvale uputio je za očuvanje pučkih običaja, pjesama i kola iz Ogulina i okolice. Razmjenjeni su i simbolični darovi.


St. George Jr. Tamburica iz Cokeburga i KUD Sveti Juraj Zagorje Ogulinsko (istoga smo roda mi)


St. George Jr. Tamburica, Cokeburg, Pennsylvania

Potom su gosti iz Amerike razgledali Grad u organizaciji Turističkog ureda i ravnateljice ureda Ankice Puškarić. Ponijeli su sa sobom brošure na engleskom jeziku kako bi se bolje upoznali sa gradom i okolnim mjestima svojih predaka. Posebno su bili inpresionirani sa kućom rođenja Ivane Brlić-Mažuranić i, u gradskom muzeju sa sobom Domovinskog rata.

Slijedio je odlazak u Ogulinsko Zagorje i posjeta Etno kući. Tu su neposredno mogli vidjeti i upoznati monoge predmete i rukotvorine svojih predaka. Razgledali su i zbirku suvernira te mnoge ponijeli sa sobom radi uspomene na ovaj lijepi krajolik ogulinskog kraja. Pojedinci su nakratko stali i u seoskom groblju kako bi posjetili gorbove svojih daljnjih rođaka što je bilo lijepo ali i vrlo dirljivo.


Sveti Juraj iz Zagorja prije izlaska na pozornicu

Na Šmitovom jezeru dočekali su nas odbornici i članovi odsjeka 2001 «Frankopan» uz domaće pečenje s ražnja, lovačku juhu, domaću masnicu i drugim specijalitetima i napitcima ovog kraja. Za zabavu i razonodu odlično su svirali, i zabavljali sastav «Rečički Sokoli» iz Karlovca. Odsjek 2001 HBZ na čelu s predsjednikom Ivanom Bertović još je jednom pokazao da kroz svoje višegodišnje aktivnosti ima stečeno iskustvo za ovakova fraternalistička okupljanja i sadržaje. Usprkos naletima kiše sve je bezprijekorno funkicioniralo.

U završnici dana prisustvovali smo predivnom koncertu na ljetnoj pozornici u Frankopanskoj kuli u centru Ogulina. Nastupila su ova kulturno-umjetnička društva: «Klek» iz Ogulina, «Sveti Juraj» iz Zagorja Ogulinskog, St. Geroge Jr. Tamburica i Odrasli tamburaški zbor «St. George» iz Cokeburga, Pennsylvanije. Koncertu su nazočila vodstva Grada Ogulina i Karlovačke županije na čelu s gradonačelnikom Jurom Turkovićem i županom Ivanom Vučićem. Odaziv domaćeg naroda bio je doista impresivan. S obizirom da je koncert održan u sklopu «Frankopanskih večeri» bio je dobro promoviran a u sred ljeta tu su se zatekli i mnogi naši iseljenici koji žive u Njemačkoj, Francuskoj, Švicarskoj i Italiji. Mnoge su i ovdje suze radosnice potekle ali ne dlanovi se nisu štedjeli. Zasluge za tako vrhunski koncert pripadaju najprije izvođačima i roditeljima, glazbenim vodstvima: Nikolini Luketić, Ružici Salopek, Marlene Luketich-Kochis, Bernadetee Luketich-Sikaras i Danu Kochis te organizatorima Gradu Ogulin, Odsjeku 2001 «Frankopan» HBZ i Radio Ogulinu. Posebu zahvalnost upućujemo gradonačelniku Juri Turkoviću sa pomćnicima Tonom Radočajem i Željkom Stipetićem te prof. Karameli Matić voditeljici gradskog protokola. Iz Ogulina smo ponijeni nezaboravne uspomene!   


Vodstvo Grada Ogulina, Karlovačke županije i HBZ ponosno je pratilo nastupe kulturno umjetničkih društava podno Frankopanske kule


Preporučamo da pogledate foto-reportaže HMI i HBZ na ovim webstranicama:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.671145819566202.1073741840.231777773503011&type=3

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.672271096120341.1073741844.231777773503011&type=3

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.672263762787741.1073741843.231777773503011&type=3

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.672274689453315.1073741845.231777773503011&type=3

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.671517409529043.1073741841.231777773503011&type=3

 www.croatianfraternalunion.org

Franjo Bertović

 


© Web izrada od 2006., dizajn i hosting: InfoStudio.hr