INFORMACIJE


Hrvatska bratska
zajednica u Americi,
odsjek 2001 "Frankopan"
Ogulin Hrvatska

OIB 90227062386
Tel: +385 (0)47 531 009
Mob.:+385 (0)98 245 828
ivan@infostudio.hr

 Sastanci svakog zadnjeg
 ponedjeljka u mjesecu:

zimi u 19h, ljeti u 20h! U srpnju nema sastanka.

Piknici: zadnja nedjelja u svibnju i prva nedjelja u rujnu

Izlet: subota polovinom listopada

Božićno novogodišnji domjenak: pet - šest dana prije Božića


Sponzor stranica

InfoStudio.hr - Internet usluge
   
Aktualnosti O nama Postani član Prijatelji Adresar Konatkt

Dobro došli na stranice Hrvatske bratske zajednice, odsjek 2001 "Frankopan", Ogulin !!

AKTUALNO

Proslavljena je 100. godišnjica Hrvatskog doma u gradu Farrell, 15.10.2012.

U nedjelju (14. listopada 2012.) proslavljena je 100. godišnjica Hrvatskog doma (Farrell Croatian Home) u gradu Farrell u sjeverozapadnom dijelu Pensilvanije. Mnogi povjesničari pisali su o iseljavanju i doseljavanju Hrvata u Ameriku ali kao da nisu dovoljno isticali koliko se je taj naš narod družio i stvarao naše hrvatske naseobine, ne samo u većim gradovima već i u manjim mjestima.

Oslanjali su se jedni na druge i pri tome gradili crkve i domove kako bi očuvali svoju vjeru i kulturu. Interesantna je činjenica, da i danas recimo samo u američkoj državi Pensilvaniji imamo oko 30-ak hrvatskih domova koji su većinski u vlasništvu odsjeka Hrvatske bratske zajednice. A tako je i diljem ove velike i prostrane zemlje, uključujući i susjednu Kanadu.

Činjenica je, isto tako, da mnogima od njih prijeti zatvaranje jer s novim načinom života, školskom naobrazbom i potragom za radnim mjestima ponovno dolazi do 'raseljavanja'. Zato su sretne hrvatske sredine i Hrvatska bratska zajednica u Americi gdje postoje mlađe vođe koje preuzimaju vodstvo i sa svojom sviješću, energijom i talentom dalje nastavljaju sa istim žarom i ponosom, kao što su to radili njihovi roditelji, djede i bake i drugi preci. Na taj način odgovorno održavaju nasljeđe i pružaju priliku novopridošlima.

U Farrell, prilikom slavlja 100. Godišnjice Hrvatskog doma, u spomen knjizi upisano je: «Kad se je hrvatski narod doselio u ovo udolje da se zaposli u željezari on je osnovao bratska udruženja-odsjeke kako bi zadovoljio potrebe svoje zajednice. U rujnu 2012. kupljeno je nekoliko kućišta na ulici Staunton u Farrell-u i odmah potom je nastavljeno, nakon dvanaesto-satne smjene u željezari, sa gradnjom. Muškarci su poslije posla u željezari dolazili na gradnju Doma. Začuđujuće je, da su u nepuna tri mjeseca, na Dan zahvalnosti, službeno otvorili dom i predali ga na uporabu. Bilo je to veličanstveno slavlje počevši sa svetom misom, procesijom, pozdravnim govorima, ručkom te nastavljeno sa pjesmom i plesom duboko u noć. Prema pisanju the Sharon Telegraph više od 1200 ljudi nazočilo je otvorenju i bila je to «jedna od najvećih i najboljih parada ikada održana u Shenango Valley»». Osobno bih dodao da su te radine ruke sve ovo stvorile poslije doista teškog i mukotrpnog rada u željezarama i čeličanama. Teško je to nama, žiteljima današnjice i shvatiti, i ako nedaleko Hrvatskog doma još i danas stoje duge tvorničke hale, svjedočeći o teškom radu kojeg se nisu prezali ti ljudi. A ne zaboravimo sve se je radilo ručno i sa slabom radnom zaštitom.
    

   
Nastavljeno je s okupljanjima, proslavama i društvenim te privatnim druženjima ali i sa preuredbom građevine kako bi bila dostupna suvremenim potrebama svojih članova, pišu Fred Husnik predsjednik odsjeka 126 «Slavno ime Isusovo» HBZ i Rose Husnik predsjednica Američko-hrvatskog doma. Mnogih nema više među živima koji utemeljiše Dom, mnogi se odseliše iz grada u druga mjesta ali Hrvatski dom stoji kao spomen te žarke ljubavi i težnje da se sačuva hrvatska kultura. Baština hrvatskog naroda i dalje se njeguje kroz ljetne zabave (piknike), domaću kuhinju kao što je pečena janjetina, štrudle i druge poslastice te svakako tamburašku glazbu, zaključuju povijesno slovo Fred i Rose.
   
Doista primjerno, dojmljivo i motivirajuće. Na proslavi stote godišnjice ponovno je sve bilo puno hrvatskog roda, obavljen je blagoslov i procesija po vlč. Mathew Ruyechanu, održani su lijepi govori po Glavnom predsjedniku Hrvatske bratske zajednice u Americi Bernardu Luketichu i županu Mercer županije g. Brian Beader-u te nakon bogatog ručka nastavljeno sa slavljem duboko u noć. Za ples i zabavu svirali su: St. George Odrasli tamburaški zbor iz Cokeburga, Veseljaci tamburaški zbor iz Farrell i Tamburaški sastav Jerry Grcevicha. Piscu ovih redaka bilo je neopisivo zadovoljstvo i čast sve ovo svjedočiti. Čestitke i zahvala svima a pokojnicima nek je vječna slava!
   
Za nas u Ogulinu želim istaknuti da je Rose Husnik ogulinskog podrijetla, sa djevojačkim prezimenom Puškarić. Poznata je još ovdje u Americi kao pjevačica «zlatnog glasa» i kao odličan glazbenik tamburaške baštine. Muzička je direktorica Tamburaškog zbora «Veseljaci» u kojem još sviraju njen suprug Fred i sin Mark.

Franjo Bertović
 

 


© Web izrada od 2006., dizajn i hosting: InfoStudio.hr