INFORMACIJE


Hrvatska bratska
zajednica u Americi,
odsjek 2001 "Frankopan"
Ogulin Hrvatska

OIB 90227062386
Tel: +385 (0)47 531 009
Mob.:+385 (0)98 245 828
ivan@infostudio.hr

 Sastanci svakog zadnjeg
 ponedjeljka u mjesecu:

zimi u 19h, ljeti u 20h! U srpnju nema sastanka.

Piknici: zadnja nedjelja u svibnju i prva nedjelja u rujnu

Izlet: subota polovinom listopada

Božićno novogodišnji domjenak: pet - šest dana prije Božića


Sponzor stranica

InfoStudio.hr - Internet usluge
   
Aktualnosti O nama Postani član Prijatelji Adresar Konatkt

Dobro došli na stranice Hrvatske bratske zajednice, odsjek 2001 "Frankopan", Ogulin !!

AKTUALNO

Jurjevdansko slavlje u Pennsylvaniji, 11.05.2011.
COKEBURG, PA – Još jedna lijepa proslava Jurjeve, prošlog vikenda, održana je u Cokeburgu pod pokroviteljstvom odsjeka 354 Hrvatske bratske zajednice i Omladinskog zbora sv. Juraj.


Na fotografiji su: Doseljenici i potomci iz Ogulinskog Zagorja (s lijeva, prvi red): Franjo Bertović, Tonika Salopek, Mirjana Bertović, Lidija Lucić i Mate Luketić a, u drugom redu – Joseph Cindrić, Mare Tratnyek (Ivanac), Drago Luketić, Vlado Ivanac, Đurđa Cindrić, Glavni predsjednik HBZ Bernard Luketich, Branko Cindrić i Franjo Rupčić.


Prva, druge, treća i četvrta generacija naših Hrvata dušno promiče kulturna nasljeđa svojih predaka i proslava svog zaštitnika svetog Jurja. Sve to neprekidno teče od daleke 1950. godine kad je mladi Bernard Luketich došao na čelo ovog odsjeka i utemeljio ovaj tamburaški i folklorni zbor. Dok mnoge društvene i kulturne udruge posustaju ili još gore, nestaju, ovaj Zbor djeluje svježe i u punom je poletu. Tajna tog uspjeha je dobra i osmišljena organizacija i plan rada. Od svog utemeljenja „Sveti Juraj“ pretvoren je u školu tamburice, plesa i hrvatske pjesme, tako da kroz svoje 'učenike' krči i osigurava još bolju budućnost i ostavlja vidljive tragove prijeđenog puta, te inspirira novo pridošle.


St. George Jr. Tamburica predvođena sa muzičkom direktoricom Bernadette Luketich-Sikaras, Najmlađima se poklanja posebna pažnja i potpora

Roditelji rado upisuju svoju djecu u ovaj zbor koji svojim programom rada omogućuje mališanima ispoljiti svoje prirodne nadarenosti kroz hrvatsku pjesmu, milo zvučnu tamburicu i igranje kola. Djeca još u ranoj mladosti zavole tamburašku glazbu, pučke običaje i upoznaju kulturna okupljanja naroda iz raznih hrvatskih kulturnih areala. Mnoga se glazbena djela prenose na tamburicu ili recimo pjesme čuju u pratnji ovog instrumenta.


Glazbeni direktori “St. Georga”: Marlene Luketich-Kochis, Dan Kochis, Bernadette Luketich-Sikaras, Derek Hohn i Jerry Grčevich

U Cokeburgu će te čuti mnoge pjesme zabavne, ozbiljne i narodne glazbe izvođene na ovom sićušnom instrumentu a ove godine, smo bili ugodno iznenađeni i sa klapskom pjesmom koju su „djeca“ doista dopadljivo izvela u višeglasnom pjevanju.
 
Kad članovi navrše 19. godina, maturiraju u srednjim školama ali i usporedo i u „St, George“ tamburici. To se javno obznanjuje za vrijeme godišnjeg koncerta kako bi se izrazila zahvala za dotadašnji rad i školovanje, ali i istaknuo obiteljski osjećaj, i potpora za nastavak školovanja na višim učilištima i životnim putevima odlazećeg člana. Mnogi se vrate natrag, kao zreli i školovani ljudi da pomognu Zboru sa svojim znanjem ali i da uključe svoju djecu u ovu kulturnu udrugu. Taj proces teče neprekidno zato nije neobično u Cokeburgu vidjeti mališane već u ranoj mladosti kako zajedno sa svojim roditeljima, bakama i djedovima igraju kolo i sviraju tamburicu. Usporedo s tim čuva se hrvatski jezik, narodni običaji i bolje upoznaje domovina svojih pradjedova.


Daniel Kochis, Derek Hohn i Jerry Grčevich svojim talentom i tamburaškim umjećem zadivili prepunu dvoranu koncerta

Ovogodišnje Jurjevdansko slavlje započelo je u subotu navečer s dvosatnim koncertom St. George Jr. Tamburice i gostima iz Rankina - "Rankin Jurnior Tamburitzans" -  a nastavljeno u nedjelju, sa sv. misom i narodnim veseljem. U čuvenom Hrvatskom domu "St. George" u Cokeburgu, koji je doista Dom hrvatskih okupljanja, nastupili su: Pittsburški "Trubaduri", Orkestar Jerry Grčevića, Orkestar "Zabava" i "Veseli" pod vodstvom Freda Husnika i uz 'zlatni glas' Rose Husnik. Svi ti orkestri, čuvena i talentirana imena hrvatskog kulturnog stvaralaštva niknuli su ovdje u Americi. To je i najbolji kompliment ovakvim okupljanjima, druženjima i slavljima koja se desetljećima održavaju u Sjedinjenim Američkim Državama po potomcima naših hrvatskih doseljenika.


Tamburaški zbor “Sv. Juraj” iz Cokeburga svoju odanu publiku obraduje s ponekim iznenađenjem; “piramidni poredak plesača”

Za Društvo Ogulin odsjek 530 Hrvatske bratske zajednice iz St. Thomasa (Kanade) bio je ovo 22. dolazak u Cokeburg i učešće u proslavi jurjevdanskog blagdana. Okupljanje  traje neprekidno od 1990.g. od kad je osnovan naš odsjek i stvorena suradnja s našim Ogulincima u jugozapadnom dijelu Pennsylvanije. Tako da ovo proljetno i Jurjevdansko slavlje čini najveći skup Ogulinaca ovdje u Americi. Često i rado nam se pridruži i narod iz drugih krajeva domovine Hrvatske te zajedno s nama slavi sv. Jurja, zaštitnika mnogih odsjeka Zajednice i kulturnih udruga. Družimo se, upoznajemo i čvrstimo te naše bratske redove koje su stvoreni kroz to dugogodišnje razdoblje. Naše pjesme se ore kroz ovaj brežuljkasti dio Pennsylvanije i u srcu, i mislima nosi ogulinski kraj te uspomene na preminule doseljenike koji još koncem 18. i početkom 19. stojeća doseliše ovdje, tražeći bolji život za svoju obitelj.


Rankin Jr. Tamburica pod vodstvom glazbenog direktora Davida Urbana

Predsjedniku Luketichu se divimo i zahvaljujemo da nas u tome predvodi ne skrivajući ponos na kraj iz kojeg je potekao.

Tekst i fotografije: Franjo Bertović
 

 


© Web izrada od 2006., dizajn i hosting: InfoStudio.hr