INFORMACIJE


Hrvatska bratska
zajednica u Americi,
odsjek 2001 "Frankopan"
Ogulin Hrvatska

OIB 90227062386
Tel: +385 (0)47 531 009
Mob.:+385 (0)98 245 828
ivan@infostudio.hr

 Sastanci svakog zadnjeg
 ponedjeljka u mjesecu:

zimi u 19h, ljeti u 20h! U srpnju nema sastanka.

Piknici: zadnja nedjelja u svibnju i prva nedjelja u rujnu

Izlet: subota polovinom listopada

Božićno novogodišnji domjenak: pet - šest dana prije Božića


Sponzor stranica

InfoStudio.hr - Internet usluge
   
Aktualnosti O nama Postani član Prijatelji Adresar Konatkt

Dobro došli na stranice Hrvatske bratske zajednice, odsjek 2001 "Frankopan", Ogulin !!

AKTUALNO

Vremeplov Ane Bačić, 17.11.2010.

Ana BačićNedavno je objavljena knjiga profesorice Ane Bačić iz Toronta, u Kanadi. Novela koja nosi naslov Vremeplov dobitnik je i Plakete "Silvije Strahmira Kranjčevića" od Hrvatske matice iseljenika iz Zagreba,  smatrana kao najbolja proza nastala u inozemstvu u 2010. godini.

Kod promocije knjige Vremeplov (na engleskom nosi naslov: Time Machine) izveden je i igrokaz temeljen na drugom poglavlju novele. Pred više od 200 posjetitelja, igrokaz su izveli članovi dramske sekcije osnovne škole "Kraljice Mira" iz Norvala i učenici Srednje škole iz Mississauge na kojoj autorica predaje nastavu.

Ova mlada autorica i profesorica na srednjoj školi u Mississaugi doista ima zapažena postignuća u tzv. bijelom svijetu. Poznata je još iz Zagreba po svom novinarskom radu a u književnost ju je 'gurnula' njena baka kroz priče i legende saslušane u ranom djetinjstvu. Djela Ivane Brlić-Mažuranić i Jagode Truhelko su joj isto tako inspiracija u stvaralačkom radu a, posebno u radu s djecom.  Budući da je odrasla u Dugoj Resi, povijesni velikani Zrinski i Frankopani, su je impresionirali svojim vremenom, vladavinom i nesretnim životnim završetkom. Tako između ostalog kaže "Ponekad imam osjećaj da su mi vrline i vrijednosti Ane Katarine Zrinske uvučene u dušu".

S Vremeplovom želi pobuditi u mladoj hrvatskoj generaciji osjećaj ponosa, snage i izdržljivosti. A to su vrline hrvatskog roda koje autorica prepoznaje i koje su i nju oblikovale u izuzetnu osobu. Živi u obiteljskom okružju, sa dvoje djece i u tome nalazi snagu stvaranja, ljubavi i sigurnost.

U knjizi, Toni i Dinko, dva znatiželjna četrnaestogodišnjaka odlaze u prošlost i avanturu, u 17. stoljeće, te slučajno završavaju kod Đulina ponora. I ako uplašeni, ali znatiželjni, našli su se usred povijesnog događaja Urote zrinsko-frankopanske. Dakle Vremeplov je priča o povijesti ali suvremena novela o hrabrosti potaknuta glađu o saznanju, o tim povijesnim činjenicama koje su protkane izdržljivošću i odlučnošću.

Autorica ima i rodbinske veze s našim gradom Ogulinom a obitelji Zrinskih i Frankopana su povijesno dio svih nas, pa se rado osim ostalog, pridružujemo čestitkama i najboljim željama povodom izlaženja nove knjige 'Vremeplov'.

Franjo Bertović, Kanada


 


© Web izrada od 2006., dizajn i hosting: InfoStudio.hr