INFORMACIJE


Hrvatska bratska
zajednica u Americi,
odsjek 2001 "Frankopan"
Ogulin Hrvatska

OIB 90227062386
Tel: +385 (0)47 531 009
Mob.:+385 (0)98 245 828
ivan@infostudio.hr

 Sastanci svakog zadnjeg
 ponedjeljka u mjesecu:

zimi u 19h, ljeti u 20h! U srpnju nema sastanka.

Piknici: zadnja nedjelja u svibnju i prva nedjelja u rujnu

Izlet: subota polovinom listopada

Božićno novogodišnji domjenak: pet - šest dana prije Božića


Sponzor stranica

InfoStudio.hr - Internet usluge
   
Aktualnosti O nama Postani član Prijatelji Adresar Konatkt

Dobro došli na stranice Hrvatske bratske zajednice, odsjek 2001 "Frankopan", Ogulin !!

AKTUALNO

Festival tamburaške glazbe HBZ-a, 10.11.2010.COLUMBUS, OH - U Columbusu, glavnom gradu Američke države Ohio, održan je 24. Odrasli tamburaški festival Hrvatske bratske zajednice u Americi. Na pozornici otmjenog hotela Hyatt Regency, u strogom centru grada, tijekom vikenda 5., 6. i 7. studenog 2010. nastupilo je 29 tamburaških i folklornih zborova iz Kanade i Sjedinjenih američkih država.  

Više od 700 tamburaša i folkloraša učestvovalo je u TamFESTU i prikazalo da "nema doma, bez svog Doma". Trodnevno slavlje hrvatske kulturne baštine pratilo je nekoliko tisuća posjetitelja.

Odrasli tamburaški festival HBZ održava se, neprekidno od 1987.g., prvog vikenda u studenom i svake godine 'seli' u drugi grad Amerike ili Kanade. S time se, uz slavlje, čuvanje i predstavljanje naše bogate kulturne baštine veže naš hrvatski rod na ovom sjevernoameričkom kontinentu u doista "Zajednicu koja mari". Tako uz Omladinski TamFest koji se održava prvog vikenda u srpnju od daleke 1967., ova naša najveća udruga Hrvata u svijetu izvršava svoju temeljnu zadaću čuvanja naše bogate kulturne baštine i prenošenja na buduća pokoljenja i prijatelje iz drugih etničkih skupina.


KUD "Zvuci Hrvata Korduna" izvelo je svadbeno veselje iz Cetingrada

Predsjednik Luketich sa svojim suradnicima, glavni je pokretač ovih festivala svjestan golemog značenja njihove uloge u očuvanju našeg jezika, kulture i identiteta. I u njegovoj vlastitoj kući dan se započinje i okončava uz zvuke tamburice. Tu strast i ljubav prenosi na sve članove obitelji, Zajednice i prijatelje koje susreće u svom zaista burnom životu. Jer 'tambura' nas je veselila, čuvala i očuvala u ovom dalekom svijetu. A taj mali sićušni instrument, nošen u iseljeničkoj torbi, danas prenosi sve vrste melodija iz glazbenog stvaralaštva. To potvrđuju mnogi talenti današnjice, i to baš izrasli ovdje u Americi, od tih prvih i radinih doseljenika.


Mirjana, Ljubica i Darinka poziraju u ogulinskim narodnim nošnjama

Interesantna je činjenica da kroz dvodnevno slavlje naše
kulturne baštine, uz sudjelovanje 29. kulturno-umjetničkih društava, osvježeni su krojeni kulturnog nasljeđa i bogatstva svih kulturnih areala domovine Hrvatske. I to bez nekih ranijih i međusobnih dogovora. Tako smo na pozornici mogli uživati u starim i novim melodijama, i kolima iz: Dalmacije, Like, Gorskog kotara, Istre, Žumberka, Korduna, Turopolja, Hrvatskog Zagorja, Podravine i Posavine, Prigorja, Slavonije, Bačke i Baranje te susjedne Bosne i Hercegovine. TamFest nije natjecateljskog karaktera ali godi činjenica s koliko se ljubavi i odricanja pripremaju programi za nastup, i s koliko odgovornosti i talenta muzički direktori i koreografi predstave sve to gledateljstvu. Ni najmanje sitnice se ne prepuštaju slučajnosti. A to impresionira, motivira i upućuje na stvaralaštvo i štovanje očevine i djedovine.


F.A. Hrvatski korjeni pred početak nastupa

Riječi dobrodošlice i pozdrava uputio je okupljenima Glavni predsjednik HBZ u Americi Bernard M. Luketich a program je dopadljivo vodio Gklavni tajnik/blagajnik Edward W. Pazo. TamFestu bili su nazočni i mnogi drugi odbornici Glavne uprave a mnogi od njih i direktno učestvovali u programu. Sv. misa slavljena je u nedjelju jutro u službi vlč. Williama A. Hritsko iz Coshoctona (OH) i uz koncelebraciju vlč. Mihaela Huszti iz Clevelanda (također iz Ohia).


Mate i Agnes Luketić i Đurđa Cindrić na TamFestu

Za naš ogulinski kraj, i naseobinu Hrvata Londona i St. Thomasa, spomenimo još i to, da je Folklorni ansambl "Hrvatski korijeni" odsjeka 530 HBZ u originalnim ogulinskim narodnim nošnjama s ponosom 'zastupao' ova tri grada. S izvedenim programom pjesama "Stal se jesam rano vjutro" i "Malena je kopriva", te kola "Splet Turopolje", "Zagorski splet" i "Staro sito - drmež" zakoračuje u 15. godinu svog rada i djelovanja.


Luksuzni i veliki hotel Hyatt nije ni mogao udomaćiti sve sa svojih
360 soba, pomogli su hoteli u susjedstvu


Tako je grad Columbus, i Američka država Ohio uz nedavno izabranog guvernera Johna Kasicha hrvatskog podrijetla, bilo zaista ovog vikenda svjetska pozornica slavlja i ponosa na hrvatsku kulturnu baštinu.


Franjo i Ankica Rupčić i Mirjana Bertović u obilasku Columbusa


Glavni predsjednik i tajnik HBZ-a Bernard Luketich i Edward Pazo - uz mnogobrojne obveze, paze da su i svi članovi njihove obitelji uključeni u rad hrvatske kulture


Tekst Franjo Bertović, fotografije Ivica Cindrić


 


© Web izrada od 2006., dizajn i hosting: InfoStudio.hr