INFORMACIJE


Hrvatska bratska
zajednica u Americi,
odsjek 2001 "Frankopan"
Ogulin Hrvatska

OIB 90227062386
Tel: +385 (0)47 531 009
Mob.:+385 (0)98 245 828
ivan@infostudio.hr

 Sastanci svakog zadnjeg
 ponedjeljka u mjesecu:

zimi u 19h, ljeti u 20h! U srpnju nema sastanka.

Piknici: zadnja nedjelja u svibnju i prva nedjelja u rujnu

Izlet: subota polovinom listopada

Božićno novogodišnji domjenak: pet - šest dana prije Božića


Sponzor stranica

InfoStudio.hr - Internet usluge
   
Aktualnosti O nama Postani član Prijatelji Adresar Konatkt

Dobro došli na stranice Hrvatske bratske zajednice, odsjek 2001 "Frankopan", Ogulin !!

AKTUALNO

Posjeta Nacionalnom parku Brijuni, 17.10.2010.Članovi Hrvatske bratske zajednice, odsjek 2001 "Frankopan" Ogulin, bili su u subotu 16. listopada 2010. na jednodnevnom izletu na Brijunima.

Krenuli smo autobusom iz Ogulina u 6 sati s pedesetak izletnika i nešto prije 9 sati stigli u Fažanu. Odatle smo brodom prevezeni na Veliki Brijun - najveći otok od ukupno 14 otoka i otočića brijunskog arhipelaga.

Brijunskom otočju, zahvaljujući otočnoj izoliranosti, geografskom položaju i geološkoj podlozi svojstvena je još iz daleke prošlosti osobita prirodna biološka raznolikost koju je u posljednjih stotinu godina dodatno obogatio čovjek.

Posjeta Nacionalnom parku  Brijuni


Uz voditeljicu Nacionalnog parka Brijuni, vozeći se brijunskim vlakićem prošli smo kroz safari park u kojem se nalaze  razne životinje i ptice kao i njihovi potomci stigavši najčešće u vidu darova sa svih kontinenata. Iz vlakića smo uz razne objekte vidjeli i ostatke Rimske vile u uvali Verige koja se počela graditi u 1. stoljeću prije Krista, a najveći sjaj dosegla je u 1. stoljeću poslije Krista koristeći se pojedinim građevinama do 6. stoljeća.

Posjeta Nacionalnom parku  Brijuni


Posjetili smo Prirodoslovnu zbirku sa prepariranim životinjama dobivenih na dar kao i sa životinjama koje su prirodno uginule na Brujunima. Zbirka sadrži oko 200 preparata s afričkom, azijskom, australskom i južnoameričkom faunom. Dalje, pogledali smo izložbu fotografija pod naslovom "Josip Broz Tito na Brionima" u kojoj je prikazana tridesetogodišnja djelatnost predsjednika Jugoslavije na Brijunima od njegovog prvog dolaska 1947. do 1979.

Posjeta Nacionalnom parku  Brijuni


U Gotičkoj crkvi sv. Germana posjetili smo izložbu kopija fresaka i glagoljičkih natpisa Istre i Kvarnera gdje u sred crkve dominira kopija baščanske ploče u prirodnoj veličini.

Posjeta Nacionalnom parku  Brijuni


Prošetali smo šetalištem kroz kamenolome i zadržali se ispod spomen ploče Dr. Robertu Kochu, velikom istraživaču koji je otok 1902. oslobodio od malarije došavši na poziv tadašnjeg vlasnika Brijuna Paula Kupelwiesera. Paul Kupelwieser, (1843.-1919.) bio je austrijski industrijalac i stručnjak za čelik koji je 1893. kupio malarične Brijune i preobrazio ih u moderno ljetovalište i lječilište.

U 14 sati ručali smo u jednom odličnom restoranu u Barbarigi i vratili se u 20 sati u Ogulin.

Posjeta Nacionalnom parku  Brijuni


Posjeta Nacionalnom parku  Brijuni
Povećaj zajedničku fotografiju ispred 1.600 godina stare masline >>>>

Izvor za pripremu članka: www.brijuni.hr

Tekst: Ivan Puškarić Studio
Fotografije: Barbara Vučić

 


© Web izrada od 2006., dizajn i hosting: InfoStudio.hr