INFORMACIJE


Hrvatska bratska
zajednica u Americi,
odsjek 2001 "Frankopan"
Ogulin Hrvatska

OIB 90227062386
Tel: +385 (0)47 531 009
Mob.:+385 (0)98 245 828
ivan@infostudio.hr

 Sastanci svakog zadnjeg
 ponedjeljka u mjesecu:

zimi u 19h, ljeti u 20h! U srpnju nema sastanka.

Piknici: zadnja nedjelja u svibnju i prva nedjelja u rujnu

Izlet: subota polovinom listopada

Božićno novogodišnji domjenak: pet - šest dana prije Božića


Sponzor stranica

InfoStudio.hr - Internet usluge
   
Aktualnosti O nama Postani član Prijatelji Adresar Konatkt

Dobro došli na stranice Hrvatske bratske zajednice, odsjek 2001 "Frankopan", Ogulin !!

AKTUALNO

Proslava Hrvatskog dana u Cokeburgu, 30.09.2010.

Pedeset treći Hrvatski dan u Cokeburgu proslavljen je u radnom i narodnom ozračju. Pokrovitelj, odsjek 354 "St. George" i organizator Omladinski zbor "St. George" učinili su sve da se svi osjećamo ugodno i zabavno.

Ove dvije organizacije doista slijede tradiciju i nasljeđe svojih predaka - djedova i pradjedova; da se ne zaborave te kulturne i pučke vrijednosti koje su donesene prije mnogo godina na ovaj kontinent i u ovo malo rudarsko naselje na jugozapadu Pennsylvanije. Organizatori uvijek paze da se sve odvija u domaćem, narodnom ruhu, da bi se zadržale te korjenite vrijednosti hrvatskog roda ili kako se to još veli: da se vidi tko smo i što smo. I to ne samo da se vidi, već i osjeti ta naša domaća gostoljubljivost, kuhinja i čuje tamburaška svirka uz bogatstvo folklora i lepršavost narodnih nošnji. Tako, nas Cokeburg pod vidovitim vodstvom predsjednika Bernarda Luketicha, već godinama podsjeća na prošlost, drži na putu sadašnjosti i usmjerava stazom budućnosti.

Zato su naši dolasci u Cokeburg uvijek veseli. Znamo unaprijed da će naša očekivanja biti ispunjena što su ovi radini i odlučni ljudi već dokazali bezbroj puta. Znamo i da ćemo susresti mnoge naše članove Hrvatske bratske zajednice i prijatelje iz mnogih mjesta i gradova, te osvježiti stara prijateljstva i sklopiti nova.
Ovogodišnje slavlje remetile su vremenske nepogode. I ako je odaziv bio zavidno dobar ipak mislimo da je nešto bolje vrijeme moglo utjecati i povećati posjetu. Već u ranim jutarnjim satima stigao je autobus iz Clevelanda sa članstvom i vodstvom odsjeka 995 "Kardinal Stepinac" i predsjednika Nikole Franića. Doputovalo je i nekoliko članova odsjeka 235 "Hrvatska sloboda" na čelu s predsjednikom Matom Luketichem. Tako da ovo, možemo kazati 'tradicionalno' putovanje iz Clevelanda jer se organizira već nekoliko godina zaredom, doista upućuje na temeljne vrijednosti zajedničarstva i produbljivanja bratskih veza između odsjeka i članstva Hrvatske bratske zajednice u Americi. Neopisivo zadovoljstvo nam je bilo vidjeti i susresti mnoge druge članove Zajednice i odbornike koji doputovaše iz raznih mjesta i gradova Pennsylvanije i susjednog Ohia. I, članove čuvene "Sveti Juraj tamburice" koji su zdušno radili da bi sve proteklo u redu i da bi se svi osjećali i udomili kako to dolikuje našoj tradiciji i narodnim običajima.
Proslava je obilovala bogatim sadržajima: pečenjem s ražnja – odličnom janjetinom i odojkom te drugim specijalitetima hrvatske kuhinje. Poznato je da, bez obzira na godišnje doba, najbolju janjetinu s ražnja možete kušati u Cokeburgu. Pripreme, pečenje i drugo je čuvana tajna. Ali i neke poslastice, kao orahnjača (povetica) te palačinke se brzo 'razgrabe'. Da se sve ne odvija u uživanju hrane i pića organizatori su se pobrinuli i organizirali bogat kulturno-umjetnički program. U paviljonu, nedaleko bara, svirao je Odrasli tamburaški zbor "St. George", u vatrogasnoj dvorani "Key Stone Tamburitzans" a u glavnom paviljonu "Barabe" i "Trzalice". Spoj ova dva tamburaška sastava bio je dojmljiv i nezaboravan. Naime, zbog odsutnosti Daria Barišića vođe Baraba, ovi mladi i talentirani tamburaši su se spojili u jedan glazbeni sastav pod vodstvom Jerrya Grcevicha. Svirali su i pjevali za srce i dušu. Bilo je to pravo narodno veselje; za staro i mlado. Predvodile su gošće iz Clevelanda u kolu i plesu. Čestitamo!Osim predsjednika Luketicha, iz Glavne uprave HBZ bili su: tajnik/blagajnik Edward Pazo, potpredsjednik Joseph Brigich, druga potpredsjednica Bernadette Luketich-Sikaras, član Nadzornog odbora Mike Ricci, članica Glavne porote Catherine Obenour, koordinator u prodajnom odjelu osiguranja Catherine Bernich, urednici Zajednicara Lorraine Turkall i Ivan Begg te George Batyko gospodarski suradnik Zajednice. Ne samo da su bili nazočni nego ih je većina bila direktno uključena u rad. To ne samo da upućuje na njihovu bezrezervnu potporu već i motivira, i upućuje na profil pravog vodstva.Franjo Bertović, odsjek 530 "Ogulin" Canada

 


© Web izrada od 2006., dizajn i hosting: InfoStudio.hr