INFORMACIJE


Hrvatska bratska
zajednica u Americi,
odsjek 2001 "Frankopan"
Ogulin Hrvatska

OIB 90227062386
Tel: +385 (0)47 531 009
Mob.:+385 (0)98 245 828
ivan@infostudio.hr

 Sastanci svakog zadnjeg
 ponedjeljka u mjesecu:

zimi u 19h, ljeti u 20h! U srpnju nema sastanka.

Piknici: zadnja nedjelja u svibnju i prva nedjelja u rujnu

Izlet: subota polovinom listopada

Božićno novogodišnji domjenak: pet - šest dana prije Božića


Sponzor stranica

InfoStudio.hr - Internet usluge
   
Aktualnosti O nama Postani član Prijatelji Adresar Konatkt

Dobro došli na stranice Hrvatske bratske zajednice, odsjek 2001 "Frankopan", Ogulin !!

AKTUALNO

Proslavljeno Jurjevo i 60. obljetnica Tamburaškog zbora „Sv. Juraj“ u Cokeburgu, PA, 06.05.2010.

Bernard LuketichCOKEBURG, PA - Tijekom tradicionalne i ovogodišnje proslave Jurjeve, 24.-25. travnja 2010., proslavljena je i 60. obljetnica postojanja i rada čuvenog tamburaškog zbora St. George Junior Tamburitzans odsjeka 354 Hrvatske bratske zajednice, iz Cokeburga.

Fotografija: Predsjednik HBZ Luketich redovito svira brač u Odraslom tamburaškom zboru Sv. Juraj i predvodi "svoje" mlade i odrasle tamburaše. U redovima HBZ poznat je i kao "otac tamburaških festivala Zajednice"; omladinskog i odraslog TamFESTA.

U dvodnevnom slavlju, bogatom s kulturnim događajima, učestvovali su mnogi članovi i prijatelji Hrvatske bratske zajednice koji doputovaše iz mnogih mjesta i gradova diljem Amerike i susjedne Kanade. Misno slavlje, u nedjelju, u crkvi Ave Maria u Bentleyvillu, predvodio je vlč. Gary W. Krummert.

Ove godine, na tradicionalnoj proslavi Jurjeve, okupililo se je preko stopedeset tamburaša i folkloraša koji su nastupili na koncertu Omladinskog zbora „Sv. Juraj“, kako bi što svečanije i što interesantnije obilježili svoju 60. obljetnicu. Marlene Luketich-Kochis je glazbeni direktor i koreograf, uz pomoć svog supruga Daniel Kochis, sestre Bernadette Luketich-Sikaras i sina Derek Hohn te koreografskog savjetnika Mire Kirinčića iz Karlovca.
Gost koncerta bila je St. Lovro Junior Tamburica iz Steeltona (PA) pod vodstvom muzičkog direktora Marije Kuren, i koreografa i pomoćnog direktora Rick-a Vukmanića.

U dvosatnom programu izvedene su mnoge tamburaške skladbe, pjesme i kola. Posebno su od publike nagrađene s dugotrajnim pljeskom: Zagorje je plovanija mala, Oguline da ti nima Kleka, Plovit ću ja morem i Zvala nas je iz daljina Lijepa naša domovina ali, i sve ostale točke programa koje su izveli zborovi. Bivše maturante škole i zbora „St. George“ predvodio je muzički direktor Jerry Grcevich. Završni dio pripao je St. Georege Tamburici gdje se je na pozornicu popelo preko sto tamburaša: najmljađa sekcija, srednja, odrasla i maturanti iz minulih godina koji doputovaše na ovu svečanost iz mnogih mjesta i gradova diljem Amerike. Pod ravnanjem glazbenog direktora Bernadette Luketich-Sikaras izveli su marš Podravac i već spomenutu pjesmu: „Zvala nas je iz daljina, Lijepa naša domovina i Nek bude volja tvoja Hrvatska je zemlja moja..“. Završetak je bio doista dirljiv, dojmljiv i impresivan. Program je izvrsno vodio predsjednik St. George Jr. Tamburice Ted Šebetich.

Na pozornici su predstavljeni ovogodišnji maturanti, uz čestitke i prigodne poklone: Jenna Dorazio, Loni Gibson, Charles Joseph Haudenshield,  Marko Kochis, K.C. Lindley, Chelsea Sebetich i Anastasia Sim.

Uz priznanja i nagrade stručnim i muzičkim vodstvima, uručeno je i posebno priznanje sa zahvalnicom Omladinskom zboru „Sveti Juraj“ iz Cokeburga, od strane Društva Ogulin odsjeka 530 Hrvatske bratske zajednice iz St. Thomasa, Kanade, koje je osobno primio utemeljitelj ovog čuvenog kulturno-umjetničkog društva „ St. George Junior Tamburitzans“ Bernard M. Lukketich. Čovjek, koji još uvijek neumorno radi u zboru i na očuvanju hrvatske kulturne baštine na prostranstvima sjeveroameričkog kontinenta, čovjek koji čvrstim korakom i vizijom vodi, okuplja i motivira Hrvate i njihove potomke u Americi i Kanadi.

Dvodnevno slavlje nastavljeno je u Cokeburgu, gdje su obadvije dvorane Hrvatskog doma „Sveti Juraj“ bile dupkom pune. Nisu mogle ni primiti sve znatiželjnike i ljubitelje dobre zabave o kojoj su se brinuli pitsburški Trubaduri, sastav „Naši tamburaši“ u subotu navečer a, u nedjelju sastav „Zabava“ i TS „Barabe“ pod vodstvom Darija Barišića. Godi činjenica da je skupu prisustvovao veliki broj mladeži – domaće i iz raznih okolnih mjesta i gradova – tako da je to zaista bio vikend kulturnog i jurjevdanskog slavlja te druženja.

Vrhunac Jurjevdanske proslave bio je u nedjelju, u crkvi Ave Marije, u Bentleyvillu nedaleko Cokeburga, gdje je služena sveta misa. Blagdanskom slavlju i sv. misi predhodila je procesija u kojoj su učestvovala djeca spomenutih zborova, roditelji i gosti iz mnogih okolnih mjesta i gradova te iz susjedne Kanade.

Bilo nam je velika radost i čast svejdočiti tako velebni kulturni i blagdanski događaj, svijesni činjenice da je 60. po redu i tako daleko od naše stare domovine a tako orginalan po narodnim običajima i ljudima od kojih smo potekli. Upućujemo im naše čestitke i želje da nastave s tako zornim radom i da ga i dalje prenose na buduća pokoljenja.

Franjo Bertović


St. George Jr. Tamburica gotovo uvijek brine o podmladku. Djeca već kod četvrte godine uključuju se u ansamble. Na slici je Edi Pazo, 6.g. star a već ima nekoliko godina 'staža'.Marlene Luketich-Kochis muzički direktor i koreograf uvijek predvodi u savršenstvu. Zato je štovana od djece i roditelja.Gospođa Martha (Cindrić) Luketich djeluje iz 'pozadine'. Odgovorna je, uz mnoge druge obveze, za narodne nošnje: da su pravilno odjevene, nošene s ponosom ali i poslije nastupa uredno uskladištene. Brine o tamburašima, folklorašima ali i o suprugu, djeci i unucima. Uz supruga Bernarda 60. godina bdije nad "Svetim Jurašima"!Agata i Mate Luketich iz Clevelanda, Franjo Rupčić i Ivica Cindrić iz St. Thomasa česti su gosti Jurjevdanskog slavlja."Oguline da ti nima Kleka, čula bi se pisma iz daleka"....
Za Jurjevo je ujedno i najveće okupljanje Ogulinaca na američkom kontinentu.

Franjo Bertović

 


© Web izrada od 2006., dizajn i hosting: InfoStudio.hr