INFORMACIJE


Hrvatska bratska
zajednica u Americi,
odsjek 2001 "Frankopan"
Ogulin Hrvatska

OIB 90227062386
Tel: +385 (0)47 531 009
Mob.:+385 (0)98 245 828
ivan@infostudio.hr

 Sastanci svakog zadnjeg
 ponedjeljka u mjesecu:

zimi u 19h, ljeti u 20h! U srpnju nema sastanka.

Piknici: zadnja nedjelja u svibnju i prva nedjelja u rujnu

Izlet: subota polovinom listopada

Božićno novogodišnji domjenak: pet - šest dana prije Božića


Sponzor stranica

InfoStudio.hr - Internet usluge
   
Aktualnosti O nama Postani član Prijatelji Adresar Konatkt

Dobro došli na stranice Hrvatske bratske zajednice, odsjek 2001 "Frankopan", Ogulin !!

AKTUALNO

Umro najstariji Ogulinac u Americi Tomo (Thomas J. Puskarich) Puškarić, 25.03.2010.

Jučer, 24. ožujka 2010., u bolnici Mercy, u Pittsburghu umro je Tomo Puškarić, u svojoj 103. godini života. Držimo da je on bio najstariji Ogulinac u Americi i iseljeništvu. Pa zbog te činjenice prenosimo vijest narodu našeg Ogulina i ogulinskog kraja.

Rodio se je 29. listopada 1907. godine u mjestu Export u Pennylvaniji te u ranim danima života doselio u rodni grad svojih roditelja, Mande (r. Blašković ) i Mije Puškarića, u Ogulin. Svoje djetinjstvo proveo je u gradu podno Kleka i odlično naučio hrvatski jezik.

Sa svojih šesnaest godina ponovno se vraća u rodnu Ameriku i nastanjuje nadomak Pittsburgha gdje završio svoje školovanje ali se opredjeljuje za farmerski (seljački) život.

Svoju energiju i ljubav poklonio je obradi zemlje i prirodi što je eventualno utjecalo na njegov zdrav i dug život. Međutim, Tomo je uz obradu zemlje imao i stalno zaposlenje u školi (Plum Boro School District) obavljajući dužnosti podvornika do mirovine. Ali ne i na svojoj farmi. Radio je i obavljao sve poslove tako reći do svoje smrti.

Dao je i zavidan prilog hrvatskoj kulturnoj baštini. Izrađivao je, svirao i podučavao sviranje tamburice. Tu ljubav prenio je na svoju djecu, unuke i praunuke. Rado se je družio s našim narodom i posjećivao mnoge društvene priredbe. Posebno proslava Jurjeve u Cokeburgu, koncem travnja, gdje nas je dočekivao s ogulinskim rječnikom "Kako ste i kaj delate?".

Iza sebe ostavlja kćerke: Rose Husnik sa suprugom Fredom u Brookfieldu (OH), Caroline (supr. AL) Bahr u Mt. View u Kaliforniji, Anne Steel u San Diego (CA), Marilyn (Jerry) Repasky u Appollo (PA) i Kathleen (Gary) Host u Syracause (NY) i Barbra (Charles) Egan iz Monroevilla (PA). Ostavlja i 14 unuka i 14 praunuka. Oženjen je bio sa Mildredom Kirasić koja je preminupa prije njega.

Posmrtni ostaci pokojnika nalaze se u Soxman Funeral Home a pokop će se obaviti u petak, 26. ožujka 2010.
 

Franjo Bertović

 

 


© Web izrada od 2006., dizajn i hosting: InfoStudio.hr