INFORMACIJE


Hrvatska bratska
zajednica u Americi,
odsjek 2001 "Frankopan"
Ogulin Hrvatska

OIB 90227062386
Tel: +385 (0)47 531 009
Mob.:+385 (0)98 245 828
ivan@infostudio.hr

 Sastanci svakog zadnjeg
 ponedjeljka u mjesecu:

zimi u 19h, ljeti u 20h! U srpnju nema sastanka.

Piknici: zadnja nedjelja u svibnju i prva nedjelja u rujnu

Izlet: subota polovinom listopada

Božićno novogodišnji domjenak: pet - šest dana prije Božića


Sponzor stranica

InfoStudio.hr - Internet usluge
   
Aktualnosti O nama Postani član Prijatelji Adresar Konatkt

Dobro došli na stranice Hrvatske bratske zajednice, odsjek 2001 "Frankopan", Ogulin !!

AKTUALNO

Sa festivala tamburaške glazbe u Detroitu, 14.11.2009.DETROIT, MI – XXIII Odrasli tamburaški festival Hrvatske bratske zajednice, održan je prošlog vikenda, u Merriott hotelu u centru Detroita.

    Grad je čuven i pod imenom Motor-grad jer je sjedište svjetske automobilske industrije i tri najveća proizvođača automobila: General Motors, Forda i Chryslera. Jaka industrijska grana privukla je i mnoge doseljenike u grad tako da se vidljivo prepoznavaju mnoge kulture i etničke skupine koje tvore multikulturnu zajednicu ovog velegrada.


Nova nada

    Naši Hrvati doseliše se u Detroit uporedo s drugim doseljenicima sa europskog kontinenta. Kroz organizirana druženja ravnopravno su se nosili rame uz rame s drugim etničkim skupinama ali i prednjačili. Podizali su domove, gradili crkve, okupljali se i čuvali kulturu naroda od kojeg su potekli. Ovdje je svoj dom našao i jedan od najvećih odsjeka u redovima HBZ u Americi, odsjek 351 „Zora“ koji prednjači u svojim aktivnostima a koje se većinski odvijaju u vlastitom Domu. Građevina je nedavno preuređena, kod proslave 100. obljetnice odsjeka, i svojim izgledom odaje složnost, marljivost i odanost odsječnog članstva k svojoj matičnoj ustanovi - Hrvatskoj bratskoj zajednici u Americi. Udomljuju i dvije kulturno umjetničke skupine: Detroit tamburaški orkestar i Hrvatski folklorni ansambl „Nova nada“. Na ponos Hrvata Detroita je i crkva Sv. Lucije u Troyu koja svojim modernim (arhitetskim) izgledom, prostranim parkingom i okolišem krasi grad.     Sve to je utjecalo na odluku uprave HBZ kod odabira lokacije za  23. OdrasliTamFEST.


Živa grana Hrvatske

    Zajednica je, pod vizionarskim vodstvom svog predsjednika Bernarda M. Luketicha, prije 23. godine uočila, da djeca iz omladinskih zborova nakon završetka srednje škole, odlaze na viša učilišta i pomalo se udaljuju od hrvatskog jezika i kulture. Dolaze i pod veći utjecaj drugih glazenih i kulturnih trendova tako da se gube i nestaju u valu tih pomeranja. A uz to pokazala se je i potreba za učitelje tamburice i koreografe omladinskih zborova da imaju priliku daljnjeg usavršavanja i dokazivanja prirodne nadarenosti u glazbi, plesu i pjesmi. Toko ukazana potreba utjecala je na stvaranje Odrasle kulturne federacije HBZ i TamFESTA.

    Ovaj popularni godišnji glazbeni skup se seli iz grada u grad diljem Amerike i Kanade te pridonosi, osim spomenutog, okupljanju hrvatskog naroda i njegovih prijatelja. Naši stari pučki običaji otimaju se zaboravu a novim generacijama Hrvata daje prilika da što bolje upoznaju kulturu svojih predaka te da u datoj prilici izkažu svoj osobni talenat.

    Tako da danas s osobitim ponosom ističemo nastup 28 kulturno-umjetničkih društava na 23. TamFESTU HBZ u Detroitu te dva tamburaška sastava koji su svirala za ples i razonodu. Kad se toliko društava okupe na jednom festivalu u domovini Hrvatskoj, slaveći svoje kulturne vrijednosti, prožima nas veliko divljenje a ovdje u svijetu još i više od toga.


Gemišt

    Na dvodnevnom programu nastupili su: Detroit tamburaški orkestar iz Detroita MI, Kumovi iz Pittsburga PA, Veseljaci iz Farrelle PA, Penn Sembles iz Versaillesa PA, Hrvatsko srce iz Hamiltona ON (Kanada), Veseli pajdaši iz Mississauge ON (Kanada), St. George Adult tamburica iz Cokeburga PA, Žumberčani iz Clevelanda OH, Lado iz Hamiltona ON (Kanada), Gemišt iz NY, NJ i PA (u zboru sudjeluju članovi iz tri američke države pa su po tome dobili ime gemišt, op. autora), Tamburaški zbor Sv. Marije iz Rankina PA, Graničari iz Milwaukeea WI, Sevdah iz Conwaya PA, Kraljica Katarina iz Eastlakea OH, Keystone Adult tamburica iz Pittsburgha PA, Selo iz Columbusa OH, Sveti Juraj iz Hamiltona ON (Kanada), Zvuci domovine Hrvata Korduna iz Clevelanda OH, Prijatelji iz Chicago-a IL, St. Lawrence Adult tamburica iz Steeltona PA, Hrvatski običaj iz Kansas City-a KS, Hrvatski folklorni ansamble Nova nada iz Detroita MI, Zlatni pajdaši iz Hamiltona ON (Kanada), Živa grana Hrvatske iz Hamiltona ON (Kanada), Žetva iz Mississauga-e ON (Kanade), Folklorni amsamble Hrvatski korjeni iz St. Thomas-a ON (Kanade), American-Croatian Waukegan Adult tamburica iz Waukegan IL i Ansamble Sv. Nikole iz Ambridge-a PA.

    Za ples i razonodu su se brinuli: u petak navečer TS Barabe iz Pittsburgh-a (Pennsylvania) a, u subotu navečer TS Seoski lopovi iz Hamiltona (Ontaria). Program brošura u boji sa slikama kulturno-umjetničkih društava, programom i porukom Glavnog predsjednika HBZ Bernarda Luketicha uređena je i ilustrirana sa crtežima čuvenih hrvatskih slikara: Branimira Dorotića, Mate Lovrića, Stjepana Stankira, Mladena Veze, Ivana Lackovića Croate i Josipa Cugovčana. Divne riječi blagoslova i poruke okupljenima uputio je fra Jozo Čuić župnik hrvatske crkve Sv. Lucije iz Troy-a MI te služio sv. misu u hotelu, u koncelebraciji s vlč. Michaelom Huszti iz Clevelanda, u nedjelju u jutro. U nazočnosti je bio i fra Ilija Puljić župnika hrvatske crkve Kraljice mira iz Norvala (u Ontariju) koji je doputovao iznenaditi i podržati svoje biviše župljane i folkloraše iz St. Thomasa. Trodevni festivalski program vodio je Edward W. Pazo tajnik/blagajnik HBZ pred prepunom dvoranom hotela. Ovaj TamFEST ostati će zasigurno u sijećanju i po masovnosti posjetitelja koji su s izvanrednom požnjom pratili zbivanja na pozornici do posljednje minute.


Kumovi

    Interesantna je činjenica da gotovo svi iz vodstva Hrvatske bratske zajednice aktivno učestvuju u kulturno-umjetničkom programu svojih zborova. Predsjednik Luketich, davnih pedesetih, počeo je sa podučavanjem kola u danas vrlo čuvenoj „St. George Jr. Tamburitzans“ u Cokeburgu a još i danas sa svojim bračem svira u Odraslom zboru. Predvodi svoju obitelj (djeca i unučadi svi su odlični svirači, folkloraši i pjevači), zborove, članstvo i vodstvo Zajednice. A to zadivljuje, motivira i potiče na još veću ljubav prema našoj kulturnoj baštini i našim korjenima.


Franjo Bertović, Canada

 


© Web izrada od 2006., dizajn i hosting: InfoStudio.hr