INFORMACIJE


Hrvatska bratska
zajednica u Americi,
odsjek 2001 "Frankopan"
Ogulin Hrvatska

OIB 90227062386
Tel: +385 (0)47 531 009
Mob.:+385 (0)98 245 828
ivan@infostudio.hr

 Sastanci svakog zadnjeg
 ponedjeljka u mjesecu:

zimi u 19h, ljeti u 20h! U srpnju nema sastanka.

Piknici: zadnja nedjelja u svibnju i prva nedjelja u rujnu

Izlet: subota polovinom listopada

Božićno novogodišnji domjenak: pet - šest dana prije Božića


Sponzor stranica

InfoStudio.hr - Internet usluge
   
Aktualnosti O nama Postani član Prijatelji Adresar Konatkt

Dobro došli na stranice Hrvatske bratske zajednice, odsjek 2001 "Frankopan", Ogulin !!

AKTUALNO

Desetljeće HBZ Odsjeka 2001 "Frankopan", 14.07.2009.

    Na Šmitovom jezeru u Zagorju Ogulinskom jučer je održan piknik povodom 10 godina postojanja ogulinskog odsjeka Hrvatske bratske zajednice u Americi.

    Uz oko 130 nazočnih članova, na obilježavanju su bili gosti iz Amerike i drugih hrvatskih odsjeka.


    Vrlo ugledna i utjecajna u javnom i političkom životu, nepolitička Hrvatska bratska zajednica u Americi, osnovana 1894. god., okuplja iseljene Hrvate i njihove potomke u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, a zadnjih 10-tak godina djeluje i u Republici Hrvatskoj i drugim zemljama Evrope, pa je tako osnovan i u Ogulinu 1999. Odsjek 2001 "Frankopan", Ogulin na čelu s današnjim predsjednikom gosp. Ivanom Vučićem, županom Karlovačke županije.
Gosp. Ivan Vučić uručuje priznanje gosp. Franji Bertoviću


    Prije piknika u župnoj crkvi Sv. Jurja, župnik dr. Željko Blagus služio je sv. misu, spomenuvši 10-godišnjicu ogulinskog ogranka Hrvatske bratske zajednice u Americi Odsjek 2001 "Frankopan", čiji je glavni predsjednik u Americi Bernard Lutetich porijeklom iz Zagorja Ogulinskog i neprekidno vodi ovu svjetski vrlo uglednu zajednicu više od 3 desetljeća.

    Piknik je, već tradicionalno održan u Zagorju Ogulinskom na Šmitovom jezeru kod kuće zagorskog lovačkog društva "Srnjak". Piknik je prošao u ugodnom boravku uz boćanje, igranje odbojke, uz tombolu i zagorski tamburaški sastav.Boćanje – jedna od najomiljenijih igara na piknicima Odsjeka 2001


    Nazočni gosti uz preko 120 članova, koje je pozdravio predsjednik Odsjeka 2001 gosp. Ivan Vučić bili su: gosp. Franjo Bertović predsjednik HBZ-a odsjek 530 "Ogulin", St. Thomas, Ontario, Canada sa suprugom Mirjanom i članicom gđom Lidijom Lucić; gđa Vesna Pavlovec voditeljica riječke podružnice Hrvatske matice iseljenika; Stjepan Jarnević predsjednik hrvatsko-kanadskog društva Bosiljevo, Canada sa suprugom; Josip Korenić, načelnik Općine Bosiljevo i Josip Blažić, dopredsjednik Općinskog vijeća Bosiljevo sa suprugama; gosp. Tone Radočaj i gđa Slavica Zubčić ispred Grada Ogulina i budući članovi Odsjeka 2001; gđa Đurđa Cindrić s kćerkom Jasminkom, članovi Odsjeka 530, Canada.Odbojka uglavnom članica Odsjeka


    U svojem obraćanju predsjednik Odsjeka 2001, gosp. Ivan Vučić, uputio je velike pozdrave glavnom predsjedniku HBZ-a u Americi Bernardu M. Luketichu, porijeklom iz Zagorja Ogulinskog kojega je do sada posjetio 3 puta, a nazočni su ga pozdravili jednim velikim pljeskom. Odsjek 2001 ima 332 člana zajedno sa djecom, organizirali su 9 izleta koji su uvijek bili dobro posjećeni uz veliko zalaganje i organizaciju s tajnikom gosp. Ivanom Bertovićem, održali su 115 odsječnih sjednica, 18 piknika, 10 božićno-novogodišnjih domjenaka, kroz upravu Odsjeka 2001 prošlo je u ovih 10 godina 26 dužnosnika, Vučić je bio u ovih 10 godina predsjednik Odsjeka i rekao je da treba razmišljati o mlađim članovima u vodstvu Odsjeka.Prvu nagradu na tomboli osvojila je gđa Mirjana Bertović


    Zahvalnicu dobiva Glavna zajednica i njen predsjednik Bernard M. Luketich i glavni tajnik/blagajnik Edward W. Pazo, Franjo Bertović predsjednik HBZ-a odsjek 530 "Ogulin", St. Thomas, Ontario, Canada. Na pikniku su uručena priznanja i zahvalnice  Gradu Ogulinu i udrugama koje su u ovih 10 godina puno doprinijele radu Odsjeka 2001: Kulturno umjetničkom društvu Sv. Juraj, Zagorje Ogulinsko; Dobrovoljnom vatrogasnom društvu, Zagorje Ogulinsko; Lovačkom društvu "Srnjak" Zagorje Ogulinsko.

   Prigodnim riječima obratili su se gosti ostalih hrvatski odsjeka, a gosp. Stjepan Jarnević predsjednik hrvatsko-kanadskog društva Bosiljevo, Canada najavio je i osnivanje HBZ odsjeka u Bosiljevu.Zagorski tamburaši uveličali su 10 godišnjicu Odsjeka 2001


   Ispred Grada Ogulina prigodnim riječima obratio se gradonačelnik Grada Ogulina gosp. Nikola Magdić koji je i član Odsjeka 2001, čestitao je ovu jubilarnu godišnjicu i obećao da će u budućnosti nastojati riješiti problem nepostojanja vlastitih prostora HBZ 2001, i uručio je poklon u kristalu u ime Grada Ogulina. Svim gostima je zaželio ugodan boravak u našem gradu u nadi da će osjetiti potrebu da nam se jave i opet nas posjete.

   Prigodom svoje desetogodišnjice, Odsjek 2001 izradio je CD sa preko tisuću fotografija koje su članovi snimili prilikom izleta, domjenaka i skupština. Na CD-u su i fotografije sa posjete Amerikanaca Ogulinu i Ogulinaca u posjeti Americi, te članci o Odsjeku 2001 tiskani u Zajedničaru, prikazani na portalu Matice iseljenika itd.

    Stalna tradicionalna okupljanja na piknicima njeguju hrvatsku kulturnu i narodnu baštinu, održavaju povezanost iseljeničke i domaće Hrvatske, organiziraju se sportska natjecanja, a od kulturnih manifestacija najpopularniji su festivali tamburaške glazbe i folklora. 


© Web izrada od 2006., dizajn i hosting: InfoStudio.hr