INFORMACIJE


Hrvatska bratska
zajednica u Americi,
odsjek 2001 "Frankopan"
Ogulin Hrvatska

OIB 90227062386
Tel: +385 (0)47 531 009
Mob.:+385 (0)98 245 828
ivan@infostudio.hr

 Sastanci svakog zadnjeg
 ponedjeljka u mjesecu:

zimi u 19h, ljeti u 20h! U srpnju nema sastanka.

Piknici: zadnja nedjelja u svibnju i prva nedjelja u rujnu

Izlet: subota polovinom listopada

Božićno novogodišnji domjenak: pet - šest dana prije Božića


Sponzor stranica

InfoStudio.hr - Internet usluge
   
Aktualnosti O nama Postani član Prijatelji Adresar Konatkt

Dobro došli na stranice Hrvatske bratske zajednice, odsjek 2001 "Frankopan", Ogulin !!

AKTUALNO

Susret iseljenika Bosiljeva, 02.07.2009.

      U nedjelju, 28. lipnja 2009. održan je 1. Susret iseljenika općine Bosiljeva s izvanrednim sadržajima: svetom misom u crkvi Sv. Mavra Opata a uz pratnju pjevačkog crkvenog zbora iz Stenjevca, blagoslovom i otvaranjem adaptiranog Župnog ureda i „Ulice iseljenika Bosiljeva“.

     U Lovačkom domu „Družac“ priređen je kulturno-umjetnički program u kojem su nastupili KUD „Frankopan“ te Tamburaški sastav „Lotos“ iz Bosiljeva, a za zabavu i razonodu svirali su „Najbolji hrvatski tamburaši“. Doista nešto lijepo i nesvakidašnje, nešto primjerno i pamtljivo za sve koji su se našli tog dana u ovom predivnom mjestu, smještenom uz samu prometnicu autoputa A1 i raskrsnicu za Rijeku i Split.






Susret iseljenika


     Na susret iseljenika općine Bosiljevo doputovalo je Hrvatsko-kanadsko društvo Bosiljevo iz Toronta, na čelu s predsjednikom Stjepanom Jarnjevićem, predstavnici Tamburaškog zbora „Hrvatsko srce“ iz Hamiltona, izaslanstva Društva Ogulin odsjeka 530 HBZ iz St. Thomasa (Ontario) i Društva Frankopan odsjeka 2001 HBZ iz Ogulina,  iseljenici iz Australije, Novog Zelanda i Europskih zemalja, voditeljica podružnice Hrvatske matice iseljenika iz Rijeke Vanja Pavlovec, biviši kozul Republike Hrvatske iz Mississauge (Ontario) Mario Livaja, dogradonačelnik grada Ogulina Tone Radočaj, zastupnici Karlovačke županije na čelu s županom Ivanom Vučićem. Glavnu upravu i članstvo Hrvatske bratske zajednice u Americi zastupao je predsjednik Glavne porote Zajednice Franjo Bertović.





     Poslije sv. Mise i blagoslova novouređenih prostorija župnog ureda uputili smo se, uz pratnju limene glazbe Vatrogasnog društva iz Vrbovskog i Konjičkog kluba „Srebreni pastuh“ iz Ogulina pod vodstvom Željka Komesa, te mnogobrojnih domaćina i gostiju na glavnu ulicu Bosiljeva, koja je nakon preuređenja imenovana: Ulicom iseljenika Bosiljeva. Riječi dobrodošlice uputio je nazočnima zamjenik gradonačelnika Robert Biturajac i objasnio općinsku odluku o imenovanju ulice a, riječi zahvale i priznanja uputio je Stjepan Jarnjević. Ploču s natpisom 'simbolično su otkrili': u ime HBZ u Americi Franjo Bertović, u ime općinskog vijeća Bosiljeva  dopredsjednik Slavo Barčić, u ime Društva Bosiljeva iz Kanade dopredsjednik Josip Blažić i predsjednik Stjepan Jarnjević. Nastavak susreta i druženja nastavljeno je u Lovačkom domu „Družac“. Izveden je vrlo dopadljiv kulturno-umjetnički program a potom s prigodnim govorima nazočnima su se obratili načelnik Josip Korenčić i predsjednik općinskog vijeća Slavo Marković. Oni su istakli važnost suradnje i poveznicu domovinske i iseljene Hrvatske te zadovoljstvo da se ovako veliki susret iseljenika održava u njihovoj općini i razloge koji su k tome prethodili. Od gostiju skupu su se obratili Stjepan Jarnjević, Mario Livaja, Vanja Pavlovec, Franjo Bertović i Ivan Vučić. Čestitajući domaćinima i gostima na ovom lijepom iseljeničkom skupu gotovo svi su istakli važnost ovakvih okupljanja i razloge iseljavanja kroz prošlost te potrebu još bolje suradnje naroda domovinske i iseljene Hrvatske, te povratka u ovaj lijep gorski kraj.





     U ime Hrvatske bratske zajednice u Americi i predsjednika Bernarda Luketicha prisutne je pozdravio Franjo Bertović istaknuvši veliko oduševljenje sa spoznajom da se nalazi u rodnom mjestu prvog predsjednika Zajednice Ivana Ljubića koji je prije 115. godina stao na čelo ove iseljeničke organizacije koja još i danas vjerno predvodi iseljenički puk i njegove potomke. Tako da je ova imenovana 'iseljenička ulica' veliko priznanje svim iseljenicima i članovima HBZ koji su se kroz stoljetno vrijeme borili da očuvaju svoju hrvatsku kulturu i identitet na američkom kontinentu. A, župan IvanVučić i predsjednik odsjeka 2001 „Frankopan“ iz Ogulina podsjetio je na važnost pripadnosti ovoj velikoj i snažnoj udruzi iseljenika u svijetu te pozvao prisutne da se učlane u Zajednicu i osnuju svoj odsjek ili da se pridruže postojećem odsjeku u Ogulinu koji uspješno posluje već 10. godina.







     Svečano su uručena priznanja svim spomenutim društvima a Hrvatskoj bratskoj zajednici još i zastava općine Bosiljeva koja će krasiti prostorije Glavnog ureda i biti čuvani eksponat u muzejskom odjeljenju za sadašnje i buduće generacije. Hvala domaćinima i  svima onima koji su priredili ovako lijep susret iseljenika i otvorili ulicu koja već sada prerasta u aveniju te čini tu našu vezu i pripadnost hrvatskom rodu još čvršćom i uzoritijom. 


 


© Web izrada od 2006., dizajn i hosting: InfoStudio.hr