INFORMACIJE


Hrvatska bratska
zajednica u Americi,
odsjek 2001 "Frankopan"
Ogulin Hrvatska

OIB 90227062386
Tel: +385 (0)47 531 009
Mob.:+385 (0)98 245 828
ivan@infostudio.hr

 Sastanci svakog zadnjeg
 ponedjeljka u mjesecu:

zimi u 19h, ljeti u 20h! U srpnju nema sastanka.

Piknici: zadnja nedjelja u svibnju i prva nedjelja u rujnu

Izlet: subota polovinom listopada

Božićno novogodišnji domjenak: pet - šest dana prije Božića


Sponzor stranica

InfoStudio.hr - Internet usluge
   
Aktualnosti O nama Postani član Prijatelji Adresar Konatkt

Dobro došli na stranice Hrvatske bratske zajednice, odsjek 2001 "Frankopan", Ogulin !!

AKTUALNO

Jurjevo proslavljeno u Pennsylvaniji, 28.04.2009.

     COKEBURG, PA – Tradicionalna proslava blagdana sv. Jurja održana je 24-26. travnja u Cokeburgu, u malom i nekadašnjem rudarskom naselju, jugozapadno od Pittsburgha.Pokrovitelji ove velebne proslave, koja se odžava neprekidno od 1950. godine, je odsjek 354 „St. George“ HBZ i odsječni - Omladinski zbor „Sveti Juraj“.

      Gotovo sve organizacije u ovom mjestu nose ime ovog zaštitnika tako da se proslava ovog blagdana smatra centralnom i jednom od najvećih u Americi. Kroz tri dana slavlja, na stotine Hrvata i prijatelja našeg naroda nazočilo je ovom velikom slavlju i svetkovini svetog Jurja.

      Tradicijsko slavlje započelo je u subotu poslijepodne s velikim tamburaškim i plesnim koncertom u Bentworthu u kojem su učestvovali: Omladinski tamburaški zbor „Jadran“ hrvatske župe Naše Gospe kraljice Hrvata iz Toronta, Folklorni ansamble „Hrvatska“ iz Mississauge te domaći Tamburaški zbor „St. George“ odsjeka 354 Hrvatske bratske zajednice u Americi. Na pozornici su izvedeni plesovi i pjesme iz Like, Međimurja, Prigrade i Ogulina. Domaćini obično otvaraju koncert s pjesmom „Oguline da ti nije Kleka, čula bi se pisma iz daleka“ što su djeca i ovom prigodom lijepo i zvučno izvela već na samom početku, u originalnim narodnim nošnjama kraja odakle se doseliše njihovi predci, Ogulina.

       U oči proslave, odsječni predsjednik i predsjednik HBZ u Americi Bernard Luketich je istaknuo: „Biti će to tipična staro krajska, seljačka proslava, koja će zasigurno ostati u trajnom sjećanju, kako našim gostima iz ove okolice tako i svim ostalima koji dolaze iz udaljenijih mjesta i gradova naših dviju država“ (Amerike i Kanada). Riječi predsjednika Luketich su se zaista obistinile.

      Uz bogat kulturno umjetnički program, narodnu i domaću zabavu tijekom subote i nedjelje; koja je bila protkana s pučkim običajima i bogatim tonovima hrvatske glazbe, koju su zdušno svirali sastavi „Trubaduri“ iz Pittsburgha, TS „Zaplet“ iz Aliquippe, Orkestar „Zabava“ iz Pittsburgha te „Barabe“ također iz Pittsburgha sa pjevačem Darijom Barišićem. Bilo je zaista zabavno i za svakoga ponešto!

      Završno i svečano slavlje održano je u nedjelju, 26. travnja sa procesijom i svetom misom u crkvi Ave Maria u Bentleyvillu. U procesiji su učestvovala gotovo sva djeca u hrvatskim narodnim nošnjama predvođena sa zastavama: Amerike, Hrvatske, Kanade, Ogulina i njihovih zborova. Tako da je na proljetnom suncu bilo predivno vidjeti raznolike boje i divne mladenačke osmjehe koji su nedvojbeno pridonesli svečanom i svetom katoličkom obredu. Sv. misu su služili župnik vlč. Gary W. Krummert i vlč. Gabrijel Badurina.

      Uz spomenuto, ovaj skup je nedvojbeno pridonesao upoznavanju i druženju naše mladeži i roditelja, u ovim velikim i prijateljskim državama, što su u oproštajnim i zahvalnim govorima, na kraju skupa glasno istaknuli predsjednik Luketich i predsjednik odsjeka 515 HBZ iz Toronta Antun Belan.

    A mi bi još dodali, da su naši Ogulinci iz Kanade, tiho ali s ponosom proslavili svoju 20. obljetnicu dolaska na ove proslave. Tu je začeta ideja o osnivanju ovog društva prije dvadeset godina i stvoren temelj društvene i kulturne razmjene s bratskim odsjekom 354. Ove čvrste veze inicirale su i osnivanje odsjeka 2001 „Frankopan“ koji ove godine slavi 10. obljetnicu svog rada i djelovanja. Tako da je u ovaj bratski trokut, primjerne suradnje, uključena i domovina Hrvatska. Posebno se osjeti čvrst puls naše više godišnje suradnje sa dolaskom proljeća i Jurjevdanskog slavlja.

    Čestitamo i završavamo ovo kratko izvješće sa starokrajskim pozdravom: „Kapa vam dolje“ sestre i braćo u Americi!
 

 


Članovi Društva Ogulin odsjeka 530 posjetili su ured HBZ,
koji zbog estetskog izgleda, uvijek pruža priliku
 za slikicu, za uspomenu.


Dvadeseti dolazak Ogulinaca iz St. Thomasa
 na proslavu Jurjeva u Cokburgu


U baru hrvatskog doma uvijek je veselo uz tamburaše
 pod vodstvom Marlene i Bernadette Luketich!


Kao nekad; na ‘Kolišću u Zagorju”
narodno veselje uz kola i ples!


‘Oguline da ti nima Kleka…
čula bi se pisma iz daleka’…‘Ovako se kolo gazi …
koji nezna nek se pazi’…
mladež Cokeburga, Toronta i
Mississuage prate ritam “Baraba”


 


© Web izrada od 2006., dizajn i hosting: InfoStudio.hr