INFORMACIJE


Hrvatska bratska
zajednica u Americi,
odsjek 2001 "Frankopan"
Ogulin Hrvatska

OIB 90227062386
Tel: +385 (0)47 531 009
Mob.:+385 (0)98 245 828
ivan@infostudio.hr

 Sastanci svakog zadnjeg
 ponedjeljka u mjesecu:

zimi u 19h, ljeti u 20h! U srpnju nema sastanka.

Piknici: zadnja nedjelja u svibnju i prva nedjelja u rujnu

Izlet: subota polovinom listopada

Božićno novogodišnji domjenak: pet - šest dana prije Božića


Sponzor stranica

InfoStudio.hr - Internet usluge
   
Aktualnosti O nama Postani član Prijatelji Adresar Konatkt

Dobro došli na stranice Hrvatske bratske zajednice, odsjek 2001 "Frankopan", Ogulin !!

AKTUALNO

Naš Odsjek proslavio 250 godina Pittsburgha, 20.12.2008.

    Članovi ogulinskog odsjeka HBZ-a na tradicionalnom božićnom domjenku proslavili su 250 godišnjicu postojanja grada Pittsburgha.

    Slavljeničku tortu isjekao je predsjednik Ivan Vučić i podijelio nazočnim članovima.

    Prvi Europljani su došli na područje današnjeg Pittsburgha kao trgovci 1710-ih, a kao grad osnovan je 50-tak godina poslije nakon podizanja tvrđave „Fort Pitt“ 1758. godine.

    Naši Hrvati naseljavali su Pittsburgh od samog početka i danas je u tom gradu smješten i glavni ured Hrvatske bratske zajednice u Americi na čelu s predsjednikom zagorskih ogulinskih korijena Luketich Bernardom.

    Pittsburgh se nalazi na Alleghenskoj uzvisini, na spajanju rijeka Allegheny i Monongahele, koje tvore rijeku Ohio. Do unatrag nekoliko desetljeća Pittsburgh  je bio drugi grad na svijetu po broju Hrvata dok ga nije pretekao Split.

    1749., francuski vojnici iz Quebeca pokušali su preko rijeka spojiti Francusku Kanadu sa Francuskom Louisianom, na što je virdžinijski guverner Robert Dinwiddie poslao majora Georgea Washingtona da spriječi Francuze u svojem naumu.

    1754., Englezi su sagradili utvrdu Prince George (Fort Prince George), koju su Francuzi srušili i sagradili novu utvrdu Fort Duquesne na istom mjestu. Ti događaji doveli su do francusko indijanskog rata.

    Englezi na čelu s generalom John Forbes, preoteli su i srušili Fort Duquesne 1758. i izgradili utvrdu Fort Pitt, koja je dobila ime prema engleskom državnom tajniku Williamu Pittu starijemu. Naselje između rijeka Allegheny i Monongahele nazvao je "Pittsborough" i od tada se obilježava postojanje Pittsburgha.

    Grad Pittsburgh broji oko 320 tisuća stanovnika i 22. je grad po broju stanovnika u Sjedinjenim američkim državama. Istaknuti je centar metalne, elektro i elektroničke industrije, naftne, atomske i dr. Prva atomska elektrana izgrađena je na teritoriju Pittsburgha, tu je živio i radio naš veliki izumitelj i pronalazač Nikola Tesla i brojni njegovi patenti su ovdje izumljeni.

    Krajem 18. i početkom 19. stoljeća uz dolazak velikog broja Europljana na ovaj kontinent, stiglo je i mnogo ljudi iz Hrvatske  kao i iz Ogulina s okolicom i to većinom u Pittsburgh u kojem su bile velike mogućnosti zaposlenja.

    Hrvati su uz težak cjelodnevni rad sačuvali svoj identitet, jezik i kulturu i 1884. osnovali Hrvatsku narodnu zajednicu kasnije promijenivši joj ime u Hrvatsku bratsku zajednicu kojoj pripada i naš Odsjek 2001 "Frankopan" Ogulin.Kako tvoj nuk, a kako tvoja nučicaPogled na uspomene s raznih piknika i putovanjaDjed božićnjak za svakoga je donio po nešto - lizalice,
bonbončiće, čokoladice, gumice i svaštar drugoGospona Vukovića nije mimošla sreća na tomboliGospon Željko na tomboli dobil ono kaj je i donesalZa Ivetu isto nekolko dobitaka na tombolili (kupil je puno srečki)Boca legendarne rakije Branka Poljaka za gđu BiserkuGospođa Ružica na tomboli dobila baš ono kaj je tilaGospodin Darko (og-list) - daj ti vidi jesam li ja dobil televizor
sitne brojke na tomboli a slab vid, a nikad niš ne dobijemI ove godine, kao 2006. prvu nagradu osvojio je opet Ivan Mateša
- opet je dobil televizor ko i preklani, al ga oće sreća,
a veli da je to bilo prije pešest godin, a ni, ni - vidi ovdeRođendanska torta za 250-ti rođendan grada PittshburghaTortu je isjekao i poslužio predsjednik
Odsjeka 2001 "Frankopan" gosp. Ivan Vučić 


© Web izrada od 2006., dizajn i hosting: InfoStudio.hr