INFORMACIJE


Hrvatska bratska
zajednica u Americi,
odsjek 2001 "Frankopan"
Ogulin Hrvatska

OIB 90227062386
Tel: +385 (0)47 531 009
Mob.:+385 (0)98 245 828
ivan@infostudio.hr

 Sastanci svakog zadnjeg
 ponedjeljka u mjesecu:

zimi u 19h, ljeti u 20h! U srpnju nema sastanka.

Piknici: zadnja nedjelja u svibnju i prva nedjelja u rujnu

Izlet: subota polovinom listopada

Božićno novogodišnji domjenak: pet - šest dana prije Božića


Sponzor stranica

InfoStudio.hr - Internet usluge
   
Aktualnosti O nama Postani član Prijatelji Adresar Konatkt

Dobro došli na stranice Hrvatske bratske zajednice, odsjek 2001 "Frankopan", Ogulin !!

AKTUALNO

Grad Ogulin dodijelio Franji Bertoviću priznanje za stvaralački rad, 14.09.2008.


     Naš veliki prijatelj i brat gosp. Franjo Bertović predsjednik HBZ-a odsjek 530 "Ogulin", St. Thomas, Ontario u Kanadi povodom Dana grada Ogulina i Župe Sv. Križa, odlukom Gradskog vijeća dobio je Priznanje od Gradskog vijeća Grada Ogulina za stvaralački rad u prijateljskoj i bratskoj suradnji iseljene i domovinske Hrvatske kao i za promoviranje običaja i kulture ogulinskog kraja u Kanadi.

    Gospodin Franjo Bertović rođen je 26. lipnja 1947. godine u Desmericama. Osnovnu školu započeo je u Desmericama, a završio u Zagorju Ogulinskom, potom je srednju ekonomsku školu završio u Ogulinu i Višu prometnu u Zagrebu. Nakon osmogodišnjeg rada u ŽTP-u Zagreb, odselio se 1975. godine u Kanadu.

    Gotovo čitav svoj radni život proveo je u auto industriji tvornice Ford,  a društveni život  u širenju veza i okupljanju Ogulinaca u Kanadi, St. Thomasu  gdje živi i čitavom sjeverno američkom kontinentu, zbog čega  je veoma ugledna i poznata osoba.

    Inicijator je i jedan od osnivača odsjeka Hrvatske bratske zajednice koja nosi broj 530 i ime Ogulina. Danas je to najveći odsjek u Kanadi i broji preko 800 članova.


Brat Franjo Bertović (prvi s lijeva) na otvaranju Etno kuće
14. lipnja 2008. u Zagorju Ogulinskom

    Franjo Bertović uvijek je bio vezan za svoj rodni kraj i Ogulin, te duh svog rodnog kraja nastojao prenijeti u Kanadu. Organizator je mnogih kulturnih zbivanja kao što je ljetna manifestacija  "Zvuci tamburice" gdje se ori pjesma  "Oguline da ti nije Kleka", kao festivalska himna. Posebno je aktivan u folklornom ansamblu kao ravnatelj i u kojem pleše zajedno sa suprugom. Ansambl  nastupa na 11 festivala, a u svojoj zbirci  ima originalne nošnje iz Ogulina.   

    Organizator je i sudionik mnogih humanitarnih akcija, posebno za vrijeme Domovinskog rata. Pomagao je, zajedno sa glavnim predsjednikom Bernardom Luketićem, rodnom Ogulinu, čitavoj  Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini. Pored toga pomagao je Zagorju u asfaltiranju putova, gradnji mrtvačnice, održavanju crkve, nabavci kombi vozila, te donacijama pomagao ogulinsku bolnicu i školu u Zagorju.


U posjeti ogulinskom odsjeku u lipnju 2006. godine
(Lijevo Damir Bačić predsjednik županijskog odsjeka 2007 Sv. Cecilija
u sredini Ivan Vučić predsjednik ogulinskog odsjeka 2001 Frankopan
i desno Franjo Bertović predsjednik kanadskog odsjeka 530 Ogulin)

    Izuzetnom energijom okuplja Ogulince  u Cokeburgu i St. Thomasu.  S velikom ljubavi prema rodnom kraju i ljudima, njeguje i čuva ogulinske običaje i kulturu, zbog čega je stekao  veliki ugled i prijatelje,  zajedno sa suprugom Mirjanom. Za tu požrtvovnost Ontarijska federacija odsjeka HBZ-a  proglasila je gospodina Franju Bertovića i njegovu suprugu  čovjekom i ženom godine 2006. A priznanje Grada Ogulina biti će mu poticaj, da i dalje jača veze između iseljene i domovinske Hrvatske.


 


© Web izrada od 2006., dizajn i hosting: InfoStudio.hr