INFORMACIJE


Hrvatska bratska
zajednica u Americi,
odsjek 2001 "Frankopan"
Ogulin Hrvatska

OIB 90227062386
Tel: +385 (0)47 531 009
Mob.:+385 (0)98 245 828
ivan@infostudio.hr

 Sastanci svakog zadnjeg
 ponedjeljka u mjesecu:

zimi u 19h, ljeti u 20h! U srpnju nema sastanka.

Piknici: zadnja nedjelja u svibnju i prva nedjelja u rujnu

Izlet: subota polovinom listopada

Božićno novogodišnji domjenak: pet - šest dana prije Božića


Sponzor stranica

InfoStudio.hr - Internet usluge
   
Aktualnosti O nama Postani član Prijatelji Adresar Konatkt

Dobro došli na stranice Hrvatske bratske zajednice, odsjek 2001 "Frankopan", Ogulin !!

AKTUALNO

SA PROSLAVE BLAGDANA SVETOG JURJA U AMERICI , 15.05.2008.

      COKEBURG, PA. – Svetkovina sv. Jurja veliki je događaj u redovima odsjeka 354 "St. George" iz Cokeburga (Pennsylvania) i svih organizacija koje djeluju pod okriljem ovog najvećeg odsjeka Hrvatske bratske zajednice u Americi. Održava se neprekidno od 1950. godine a sve organizacije u sastavu ovog odsjeka nose ime "Sv. Juraj".

      Jurjevdansko slavlje održano je 26. i 27. travnja 2008. na zaista uzoritoj razini. Domaćini, kao i uvijek, ništa nisu prepustili slučaju. Mnogobrojne goste sa strane, koji doputovaše iz mnogih mjesta i gradova, dočekaše pred Hrvatskim domom s tamburaškom glazbom, domaćom šljivovicom i raznim narescima domaće kuhinje. Sve nas je obuzimala neopisiva radost i činjenica da ova djeca i narod, rođen ovdje u Americi, dobro poznaje svoje podrijetlo i pučke običaje svojih predaka.


Djevojke iz St. George - tamburice

       Tradicijski ovo slavlje u Cokeburgu započima s velikim tamburaškim koncertom kojeg priprema Omladinski zbor "Sv. Juraj" subotom navečer. Ovogodišnji gosti koncerta bili su: Omladinski tamburaški i folklorni zbor "Presveto srce" iz McKeesporta pod vodstvom Daniela Shebeticha, Američki omladinski tamburaški zbor "Zagreb" iz Clevelanda pod vodstvom Thomasa Salopeka i Kulturno-umjetničko društvo Bosne i Hercegovine "Kraljica Katarina" - također iz Clevelanda i u vodstvu Ane Bakula. Tako da je to bio zaista divan 'spoj' kultrunog djelovanja juga Pennsylvanije i sjevera Ohia. A, u domovinskom pogledu izvanredan prilog gostujućeg odraslog zbora "Kraljice Katarine" koji je nas je obogatio sa izvanrednim programom i divnim narodnim nošnjama iz Bosne i Hercegovine. Još se je jednom potvrdilo da nas kultura veže s čvrstim vezom  u kojem se prepoznajemo, okupljamo i njegujemo svoje narodne običaje.


Čuveni zbor St. George iz Cokeburga, pod ravnanjem
Bernadette Luketich-Sikaras

       Domaćini, Omladinski tamburaški zbor "St. George" iz Cokeburga, bio je pod stručnim vodstvom: Bernadette Luketich-Sikaras, Marlene Luketich-Kochis, Daniela Kochisa i Dereka Hohna. Izvanredan 'četverac' koji se već godinama brine o školi tamburice i forklora u Cokeburgu. A, kroz tu školu prolaze svake godine oko 50-ak djece dobi od 3 do 19 godina. Oni su gotovo svakog petka u prostorijama Doma gdje se disciplinirano uvježbavaju riječi, koraci i tonovi milozvučne tamburice.


Dio ‘delegacije’ odsjeka 530 “Ogulin” sa Robertom Luketicem (u sredini)

       Godišnji koncert održan je u dvorani srednje škole Bentworth, u mjestu Benleyvillu. Voditelj programa bio je predsjednik Omladinskog zbora sv. Juraj Ted Sebetich. Dobrodošlicu i pozdrav učesnicima koncerta i mnogobrojnom gledateljstvu uputio je Glavni predsjednik HBZ-a i predsjednik odsjeka 354 Bernard M. Luketich. Njegove sažete i divne riječi, na engleskom i hrvatskom jeziku bile su podstreh izvođačima, priznanje roditeljima i zahvala svim prisutnima.


Ovako nas dočekase brižni i gostoljubljivi domaćini pred Hrvatskim domom

       Poslije koncerta uslijedile su dvije zabave uz glazbu ovih popularnih sastava: Pitsburški Trubaduri, Orkestar Zabava, Barabe i Odrasla skupina Sv. Juraj. 


Kod procesije na čelu su zastave, a potom sljedi mladež
u narodnim nošnjama te ostali koji nazoče misnom slavlju

       Uz Glavnog predsjednika Luketicha, ovom velikom skupu u Cokeburgu nazočili su, i potpredsjednik HBZ-a Joseph Brigich, tajnik-blagajnik Edward Pazo, druga potpredsjednica Bernadette Luketich-Sikaras, tajnica Nadzornog odbora Pamela Plesh-Weigand, članovi Nadzornog odbora George Pavlecic, Robert Luketic i Michael Ricci, predsjednik Glavne porote Franjo Bertovic, članice Glavne porote HBZ Catherine Obenour i Maryann Boljkovac, urednici Zajedničara Lorraine Turkall i Ivan Begg sa Dragom Luketichem, Goldie Malone nekadašnja predsjednica Nadzornog odbora Zajednice i Ruth Zofchak prijašnja članica Nadzornog odbora te dugogodišnja koordinatorica u odjelu životnog osiguranja Zajednice.


Mladež St. George - tamburice u autobusu s našim
Ogulincima iz Kanade i pjesma “Oguline da ti nije Kleka”

      Osobito zadovoljstvo i ponos bio nam je vidjet u gledalištu i cijelokupnu Upravu srednje škole u Bentworthu na čelu s gradonačelnikom te gradonačelnicima susjednih mjesta: Bentleyvilla i Ellswortha. To znakovito pokazuje kako naša kultura i hrvatski narod uživa ugled u ovim sredinama te priznanje za svoj društveni rad.


Kod ulaza u crkvu "Ava Maria" i blagoslov zastava

      Drugog dana, u nedjelju služena je sv. Misa u katoličkoj crkvi Ave Maria u Bentleyvillu po župniku vlč. Gary W. Krummertu i vlč. Gabrielu Badurini što je bio vrhunac slavlja. Predhodila joj je procesija u kojoj su učestvovale  i kulturno umjetničke skupine – učesnici koncerta, u narodnim nošnjama a tijekom misnog slavlja svirala je tamburica. Na kraju prisutnima se je obratio na hrvatskom jeziku vlč. Gabriel Badurina čestitajući blagdan sv. Jurja i poželeći svima sretan i ugodan porvatak kući. Dao nam je i svoju sažetu biografiju koja je bila protkana sa njegovim bogoslužjem ovdje u Americi. Bila je to zaista sadržajna i primjerna priča odanosti crkvi i narodu svog podrijetla. Kasnije nam se je u Hrvatskom domu  pridružio i vlč. Pierre Falkenhan, naš prijatelj još iz dana kad je služio u crkvi u Bentleyvillu a danas ponosni član odsjeka 354 u Cokeburgu i štovatelj hrvatske kulturne baštine.


Jedna zajednička fotka za uspomenu

       Svim nama iz odsjeka 530 "Ogulin" Hrvatske bratske zajednice proslave Jurjeve su ujedno i slavlje našeg začeća i rođendana. Naime, prije 19. godina doputovali smo u Cokeburg, na proslavu Jurjeve i divili se ovom slavlju i očuvanim narodnim običajima iz Ogulinskog Zagorja te ogulinskog kraja. Od tada smo neizostavni gosti. Svaku godinu, zaredom, bili smo u Cokeburgu i dijelili radost sa ovim divnim i neumornim ljudima. Stvorili smo neraskidiva prijateljstva i temeljno shvatili što se sve moze postići s marljivim i poštenim radom. Osnovali smo odsjek 530 "Ogulin" i vezali za odsjek 354 "Sv. Juraj" a nešto kasnije i odsjek 2001 "Frankopan" u Republici Hrvatskoj u Ogulinu. U tako trokutnom djelovanju i usprkos velikoj udaljenosti radili smo i slijedili put iskusnijih sa vidljivim rezultatima, razmjenjivali iskustva, davali i primali potpore.

Franjo Bertović (Kanada) 


 


© Web izrada od 2006., dizajn i hosting: InfoStudio.hr