INFORMACIJE


Hrvatska bratska
zajednica u Americi,
odsjek 2001 "Frankopan"
Ogulin Hrvatska

OIB 90227062386
Tel: +385 (0)47 531 009
Mob.:+385 (0)98 245 828
ivan@infostudio.hr

 Sastanci svakog zadnjeg
 ponedjeljka u mjesecu:

zimi u 19h, ljeti u 20h! U srpnju nema sastanka.

Piknici: zadnja nedjelja u svibnju i prva nedjelja u rujnu

Izlet: subota polovinom listopada

Božićno novogodišnji domjenak: pet - šest dana prije Božića


Sponzor stranica

InfoStudio.hr - Internet usluge
   
Aktualnosti O nama Postani član Prijatelji Adresar Konatkt

Dobro došli na stranice Hrvatske bratske zajednice, odsjek 2001 "Frankopan", Ogulin !!

AKTUALNO

Izlet u Hrvatsko Zagorje 19. IV. 2008., 21.04.2008.

    HBZ odsjek 2001 "Frankopan" Ogulin 19. travnja 2008. proveo je dan na izletu kroz Hrvatsko Zagorje na kojem je kao i uvijek bilo prekrasno.

 

 

 

       Članovi Odsjeka 2001 "Frankopan" Ogulin Hrvatska u okviru svoje redovite i planirane djelatnosti išli su 19. 04.2008. godine na izlet u Hrvatsko Zagorje u sklopu ciklusa: "Putovima lijepe naše" - sa ciljem upoznavanja krajeva i ljudi u našoj Domovini.

           Iako smo ujutro bili ispraćeni grmljavinskom proljetnom kišom – ipak već u blizini Zagreba kiša je prestala a iza Zagreba osvanuli su brežuljci Hrvatskog Zagorja okupani suncem, čistim zrakom poslije kiše, tako da su proljetne svjetlo zelene boje tek olistalog drveća i poodrasle trave na livadama i poljima došle u potpunosti do izražaja u svoj svojoj ljepoti ugodnoj oku. Tek ocvale voćke izložile su se u svim svojim predivnim  bojama. Potoci i rječice u proljeće obiluju vodom i stvarno mislimo da je prelijpo Hrvatsko Zagorje možda još najljepše sada u proljeće. Cesta je vijugala kroz naselja i sela, povremeno se penjajući na vrhove brežuljaka sa kojih su pucali predivni pogledi a povremeno opet kroz zelene doline riječica i potoka. U našem autobusu našlo se 35 zajedničara na čelu sa našim predsjednikom bratom Ivanom Vučić i sigurni smo da će oni drugi žaliti što zbog proljetne sjetve nisu išli pa su druga mjesta ostala prazna, a od sjetve ionako ništa zbog ranije spomenutog pljuska. Atmosfera u autobusu je bila u skladu sa prelijepim krajolikom, pa šala, veselja i raznih doskočica nije manjkalo.
           Prvo zaustavljanje imali smo u Mariji Bistrici gdje je veliko svetište Majke Božje a značajno još i zbog toga da nas je tu posjetio i Sv. Otac papa Ivan-Pavao II. Amfiteatar i spomen obilježje i sada je tamo. Prošli smo "križni put" postavljen na obližnjem brežuljku.Naša delegacija je posjetila i dežurnog župnika u Svetištu s kime smo razmjenili prigodne darove i razgovore. Mnogi su uzimali suvenire a svi zajedno nazočili smo Sv. misi koju smo dijelili i sa brojnim drugim posjetiteljima, ovaj puta najbrojniji iz Mostara i Osijeka.
          Autobusom smo nakon toga krenuli dalje kroz srce Zagorja do Donje Stubice. Tu je spomenik Matiji Gupcu, Gupčeva lipa i Muzej seljačkih buna u srednjevjekovnom dvorcu grofova Oršić što nas je sve skupa vratilo i podsjetilo na burnu povijest našeg naroda.
           Spomenik u Donjoj Stubici heroju Domovinskog rata Rudolfu Perišinu koji se svojim borbenim avionom iz jugoslavenske vojske priključio Hrvatskoj vojsci gdje je za akcije "Bljesak" tragično završio svoj mladi život, svjedoči da naša burna povijest uvijek traje i iz nje stalno imamo što učiti i naučiti za budućnost.
            Domaća purica s mlinci, pečena svinjetina, restani krumpir, obilna krepka juha, salata i desert a sve zalivamo i pravom domaćom kapljicom na ručku u predivnom restoranu prikladnog imena "Puntar", starinskog i domaćeg štiha imalo je za posljedicu da su naši izletnici obilno uživali i stalno hvalili organizatore, brata Poljaka, tajnika Bertovića i dakako predsjednika Vučića, a da izlet bude posve sadržajan nastavak je bio u obližnjim Stubičkim toplicama na bazenu sa prirodnom termalnom vodom. Izletnici su sami financirali ovaj izlet i nitko nije rekao da je preskupo.
           U predvečerje dana izletnici puni lijepih dojmova jurili su cestom prema svom Kleku koji se stalno nazirao sa svake manje uzvisine, u veselom žamoru i iščekivanju naših novih izleta ili drugih manifestacija od kojih je najbliži proljetni piknik 25. 05. 2008. kojega ovaj puta mislimo održati na Shmitovom jezeru u Zagorju ali pazite Modruškom odnosno Ogulinskom.

Zabilježio: Tajnik Ivan Bertović 

  Izlet je prošao u vrlo ugodnoj atmosferi što možete i vidjeti iz nekoliko fotografija.

Fotografije snimio Zdravko Salopek


 


© Web izrada od 2006., dizajn i hosting: InfoStudio.hr