INFORMACIJE


Hrvatska bratska
zajednica u Americi,
odsjek 2001 "Frankopan"
Ogulin Hrvatska

OIB 90227062386
Tel: +385 (0)47 531 009
Mob.:+385 (0)98 245 828
ivan@infostudio.hr

 Sastanci svakog zadnjeg
 ponedjeljka u mjesecu:

zimi u 19h, ljeti u 20h! U srpnju nema sastanka.

Piknici: zadnja nedjelja u svibnju i prva nedjelja u rujnu

Izlet: subota polovinom listopada

Božićno novogodišnji domjenak: pet - šest dana prije Božića


Sponzor stranica

InfoStudio.hr - Internet usluge
   
Aktualnosti O nama Postani član Prijatelji Adresar Konatkt

Dobro došli na stranice Hrvatske bratske zajednice, odsjek 2001 "Frankopan", Ogulin !!

AKTUALNO

Turneja Narodnog radija i Tamburaškog sastava „Zvona“ po Kanadi, 12.11.2007.

    ST. THOMAS, ONT. – Društvu Ogulin odsjeku 530 Hrvatske bratske zajednice i Kanadsko-hrvatskom sportskom centru „Zagreb“ pripala je osobita čast i radost da budu domaćini koncerta Tamburaškog sastava Zvona i emisije Narodnog radija sa popularnim voditeljem dr. Dragom Rubalom.

    Ako k ovom dodamo da je ovo bio treći koncert u našoj sredini i pod pokroviteljstvom  odsjeka 530 „Ogulin“ HBZ, u ovoj godini, sa gostima iz domovine Hrvatske, onda je to zaista veliki ponos. Ovdje su uz  TS „Zvona“ gostovali „Prijatelji“  početkom srpnja i „Berde Band“ s Đenkom Viktorijom Kulišić u kolovozu. Zasigurno smo duševno obogatili članstvo Hrvatske bratske zajednice, prijatelje i narod hrvatske naseobine St. Thomasa i Londona u ovom najjužnijem dijelu Ontaria. Obogatili i osvježili naše kulturne korjene i pomogli stablu da i dalje ponosito raste na ovim sjevernoameričkim prostranstvima. Zato se iskreno zahvaljujemo našem Glavnom odboru HBZ na čelu s predsjednikom Bernardom M. Luketichem, odsječnom vodstvu i članstvu, koji su dobro shvatili važnost ovih kulturoloških skupova i zdušno radili da nam sve to bude pretočeno u veselje i da sve bude na zavidnom nivou prezentiranja naše bogate hrvatske kulturne baštine. Ove kulturne razmjene (turneje) zaista su čvrst most koji veže naš narod iz Hrvatske s Kanadom i Sjedinjenim Američkim Državama. Koristi su neprocjenjive.


Tamburaški sastav "Zvona" i Folklorni ansambl "Hrvatski Krojeni"

Zvuci rodnog kraja

                     Na 22. konvenciji HBZ u Las Vegasu susreli smo se s predsjednikom odsjeka 2007 „Sv. Cecilija“ iz Županje i delegatom konvencije Damirom Bačićem. On nam je sugerirao da organiziramo dolazak čuvenog voditelja dr. Drage Rubala i Narodnog radia u London, Ontario. To smo objeručke i prihvatili jer su neki od naših članova vjerni slušatelji Narodnog radia i Radia Velika Gorica, svakog petka navečer, i dobri poznavatelji tog zabavnog programa koji veže narod iz domovine sa iseljeništvom. Pojedinci su svoje pozdrave i želje slali direktno za vrijeme emisije i razgovarali s popularnim voditeljem i dobrim poznavateljem našeg kulturnog blaga. Uz to, znali smo, da je nedavno Tamburaški sastav Zvona izdao novi album (CD) pod imenom „Imam te tu...“ i da je gostovao ovdje 2000. godine na turneji HBZ po Kanadi i Americi, tako da smo bili uvjereni u njihov talent i ljubav prema tamburaškoj glazbi i pjesmi. Sa novim izdanjem podarili su nam ove pjesme: Aoj dada, Zaklinjem se pred svima, Mi smo šokci, Čija li je livada, Imam te tu, Stipa, Idi, Sve dok si mi u mislima, Ivana, Ne traži od mene, Ko da voli bekriju, Ne kuni majko i Sedam noći, sedam dana.


Tamburaški sastav "Zvona" sa dr. Dragom Rubala i Domagojem Rojko  (dr. Rubala je sasvim desno, snimka sa slapova Niagare)

 

                   Svoju kanadsku turneju započeli su u Vancouveru te nastavili u: Kelowni, Calgary-u, Ottawi, Mississaugi te završili ovdje u Londonu. Cijela turneja i emisija je bila naslovljena s imenom „Zvuci rodnog kraja“. Bio je to zaista nesvakidašnji događaj. Uz odličnu glazbu, gotovo sve nove pjesme TS Zvona, voditelj Rubala i njegov pomoćnik Domagoj Rojko, 'ubacivali' su i po koji stari šlager i to s pojašnjenjem iz kojeg je doba i iz kojeg kraja. Gotovo svi smo bili inpresionirani s ovako dobrim poznavanjem našeg bogatog kulturnog blaga i narodnih običaja. Veliko iznenađenje su nam pripremili i uvođenjem domaćih talenata, ovdje iz naše sredine, da nastupe na radiju, kako bi se ta veza domovinske i iseljene Hrvatske ojačala kao i osjećaj bratske pripadnosti. Tako su ovdje u Londonu nastupili: naš odsječni Folklorni ansambl „Hrvatski korjeni“, VIS „Hrvatski zvuci“ i solista Branko Cindrić. Doktor Rubala posebno je bio oduševljen s Emilom Buršićem, Tommyem Peretić i Matom Brkanović – djecom rođenom ovdje - koja su pjevala i svirala našu divnu hrvatsku glazbu „baš kao da su rođena kod kuće, u Hrvatskoj“ istaknuo je Rubala. Zato ih je pozvao u posjet Zagrebu i Narodnom radiju.

 

Dr. Drago Rubala

                     S ovom interesantnom i popularnom ličnošću družili smo se 3 dana. I ako se to na oko čini prilično dugo vremena, u ovom žurnom životu, to je bilo prekratko da bi sve saznali o ovom čovjeku bogatog i svekolikog iksustva u medijskom djelovanju.  Po profesiji je liječnik, sada u mirovini nakon 30 godina rada, a danas već i sa 23. godine djelovanja i rada na Radiju Velike Gorice. Ova medijska ustanova je mijenjala svoje ime, usporedo s rastom i popularnošću pojedinih emisija koje su se rado šlušale daleko dalje od Velike Gorice. Usporednim rastom slušateljstva i popularnošću mjenjali su se nazivi emisija i radija. Slijedio je „Obiteljski radio“ a danas je to „Narodni radio“ ali petkom se još uvijek radi u duetu: Narodni radio i Radio Velika Gorica. Kažu da rezultati rada najbolje ilustriraju uloženi talenat, energiju i ljubav prema zacrtanom cilju a to je upravo to kad kažemo da Narodni radio ima preko 1.5 milijuna slušatelja diljem Hrvatske i svijeta. Dr. Rubala nam se je predstavio kao odličan poznavatelj našeg kulturnog blaga i pučkih običaja. Prepun je šala i humorističkih dosjetki tako da vam vrijeme naprosto 'leti' u društvu s njim a smjeh neprestaje. Njegov je životni moto: smjeh i pjesma pomlađuju, i nikad ih nema napretek! Za uspomenu nam je ostavio, nedavno izdatu osobnu zbirku probranih pjesama na CD-u pod imenom „I od majke i od Boga sin sam roda hrvatskoga“ koja se, uz „Imam te tu“ neprestano vrti na našem audio sistemu. Zaista nešto lijepo, dopadljivo i nezaboravno. Njihovo gostovanje ovdje u Kanadi ostati će nam u trajnoj uspomeni a sklopljena prijateljstva neraskidiva.

 

       Dr. Drago Rubala je u svom albumu “I od majke i od Boga, sin sam roda hrvatskoga” uvrstio i pjesmu “Oguline da ti nije Kleka”, u uzvedbi TS Zvona, sto nas je sve ovdje u odsjeku 530 “Ogulin” HBZ ugodno iznenadilo. Tako da nasa ‘ogulinska himna’ stize preko Slavonskog Broda i u Djakovo, tj. u srce Slavonije. Naime, jos 1998.godine, Tamburaski zbor Berde Band iz Slavonskog Broda, na svojoj turneji Zajednice po Kanadi i Sjedinjenim americkim drzavama, uvrstio je ovu nasu pjesmu na svoju audio vrpcu i CD. Od tada se cuje na mnogim kultrunim priredbama i skupovima diljem americkog kontinenta.

Franjo Bertovic, odsjek 530


 


© Web izrada od 2006., dizajn i hosting: InfoStudio.hr